22.07.2024.
HomeSvijetUHAPŠEN PUTINOV DUGOGODIŠNJI SARADNIK: Zloglasni ruski oficir, Igor Strelkov, ostavio je krvavi...

UHAPŠEN PUTINOV DUGOGODIŠNJI SARADNIK: Zloglasni ruski oficir, Igor Strelkov, ostavio je krvavi trag i u BiH!

Vladimir Putin se suočio s još jednim globalnim poniženjem, nakon što mu je režim pritvorio jednog od donedavno najvažnijih ljudi u Ukrajini, i to dok se inkognito pokušao probiti na prvu liniju ratišta.

Igor Girkin, poznat i kao Igor Strelkov, jedan je od ključnih ruskih bivših špijuna i separatista u napadnutoj zemlji, još otkako je 2014. počela ruska balvan-revolucija u Donjecku i istočnim dijelovima Ukrajine. Ovaj penzionirani oficir ruskih specijalaca borio se svojedobno i na srpskoj strani u ratu u BiH, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povezan s Putinovom obavještajnom službom FSB-om, kojoj je nekad bio i šef, Girkin je s godinama je stekao kultni status među ruskim nacionalistima, a jedno je vrijeme figurirao i kao ministar odbrane separatističkih ukrajinskih pokrajina.

Nisu mu previše naštetile ni glasine o brojnim okrutnostima prema tamošnjim zarobljenicima, no nakon što je njegovom zaslugom (ili greškom) u julu 2014. oboren civilni let MH17 Malaysia Airlinesa, kad je poginulo svih 298 putnika, režim u Kremlju postupno je s njime zahladio odnose. Velik broj poginulih na ovom letu bili su holandski državljani, pa je Holandija 2019. Girkina optužila za ubistva i sudi mu u Haagu u odsutnosti. Moskva je sve do danas ipak ignorirala nalog za njegovo hapšenje, kao što je ignorirala i činjenicu da je Strelkov u BiH ostavio krvavi trag za sobom.

Otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu Girkin uglavnom daleko od fronta objavljuje snimke u kojima kritizira poteze ruskog rukovodstva, a nerijetko je znao i otkrivati tajne ili nezgodne detalje o zbivanjima u ruskoj ili separatističkoj vojsci. Sve je to radio pod zastavom tobožnje lične frustracije zbog sporog napredovanja i neznalačkog vođenja rata od ruskog vojnog vrha.

Sad najednom stiže vijest kako je Girkin bez svojih prepoznatljivih brkova, koje je očito uklonio radi kamuflaže, uhapšen i pritvoren od ruskih snaga na Krimu. Navodno je pokušao s Krima tajno preći u Hersonsku oblast kako bi se pridružio ruskim borcima, sudeći po informacijama koje je objavio Girkinov suradnik Aleksandar Žučkovski.

“Strelkov nije imao nikakve političke namjere i nije kanio izazvati pomutnju u Novorusiji (kako Putinov režim naziva novookupirane krajeve, op. a.)”, izjavio je njegov suradnik Žučkovski na Telegram kanalu.

S obzirom da je riječ o iskusnom špijunu i smutljivcu, teško je povjerovati da ga je Putinova straža tek tako spriječila u namjeri da otputuje u Hersonsku oblast. Girkinove krajnje namjere očito su procijenjene kao opasne po Kremlj i vojni vrh. Raskol među nekadašnjim bliskim saradnicima nikome više nije vijest, no s obzirom da je Putin Girkina dao uhapsiti, lako je moguće da je nekadašnji prvi separatist kovao pobunu protiv bivšeg šefa u ruskim vojnim redovima.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti