20.07.2024.
HomeNovostiJe li ikoga briga: Za devet godina Bosnu i Hercegovinu napustilo skoro...

Je li ikoga briga: Za devet godina Bosnu i Hercegovinu napustilo skoro pola miliona građana

U posljednjih devet godina našu zemlju je napustilo skoro pola miliona građana. Idu u potrazi za ekonomskom, ali i socijalnom stabilnošću. Iz godine u godinu brojke su veće, posebno onih radno sposobnih.

Samo od početka godine posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje u Sloveniju i Njemačku je otišlo više od 10.000 radnika, a veliki je broj i onih koji samostalno pronalaze poslove i napuštaju rodno mjesto. Povećanja u odnosu na prošlu godinu su primjetna i poražavajuća.

“Zaključno s polovinom godine, to su posljednji podaci za Sloveniju, izdate su 9.952 radne dozvole za naše državljane u Sloveniju. To je povećanje za 60 posto u odnosu na isti period protekle godine. Što se tiče Njemačke, zaključno s krajem jula, to su posljednji podaci, imali smo 359 posredovanja. Imamo blago povećanje u odnosu na proteklu godinu, nekih 15%”, navodi Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

“Napuštaju samostalno ili porodično zbog toga što ne anticipiraju u budućnosti da će doći do nekih ozbiljnih promjena u nekom kraćem vremenskom periodu”, kaže Aziz Đipa, voditelj Odjela za monitoring i istraživanje u Institutu za razvoj mladih Kult.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti