27.05.2024.
HomeNovostiUhapšen policijski službenik Granične policije BiH

Uhapšen policijski službenik Granične policije BiH

U koordiniranoj akciji na Međunarodnom graničnom prijelazu Brčko, zbog sumnje da je počinjeno kazneno djelo “primanje dara i drugih oblika koristi” slobode je lišen jedan policijski službenik Granične policije BiH, raspoređen u PGP Brčko.

Policijski službenici Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH, u koordiniranoj akciji s policijskim službenicima policije Brčko distrikta, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kao i u saradnji s Koordinacijskim tijelom za zaštitu i spašavanje, kojim predsjedava ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, a pod nadzorom tužioca Tužiteljstva BiH, prema naredbama Suda BiH, 17. marta 2020. godine, proveli su aktivnosti na sprečavanju, otkrivanju i dokazivanju, nezakonitih, koruptivnih radnji počinjenih od policijskog službenika PGP Brčko, na Međunarodnom graničnom prijelazu Brčko, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo ”primanje dara i drugih oblika koristi“ iz članka 217. KZ BiH.

”U toku navedenih aktivnosti, tijekom čega su dokumentirana određena koruptivna djela, slobode je lišen jedan policijski službenik Granične policije BiH, raspoređen u PGP Brčko. Navedene radnje pretresa i lišavanja slobode, obavljene su na MGP Brčko. Naime, postoje osnove sumnje da je navedeni policijski službenik, dana 15. marta 2020, u poslijepodnevnim satima omogućio nezakonit ulazak u BiH za tri osobe koje su dolazile s područja s kojeg je zabranjen ulazak u BiH zbog koronovirusa, odnosno istima je trebalo biti izdano Rješenje o odbijanju ulaska u BiH ili su trebali biti smješteni u samoizolaciju uz prethodno izdano Rješenje nadležnog organa, kojim radnjama je direktno ugrozio javno zdravlje većeg broja građana BiH jer je iste osobe nekontrolirano pustio na područje BiH, sve za određenu sumu novca koju je zahtijevao od istih“, navodi se u saopćenju Granične policije Bosne i Hercegovine.

Navedene osobe su u efikasnoj operativnoj akciji od Granične policije BiH i policijskih službenika Brčko distrikta pronađene, locirane i izolirane, čime su spriječene veće posljedice navedenih nezakonitih aktivnosti.

Pored pretresa osumnjičenog policijskog službenika Granične policije BiH, pretresane su i službene prostorije na Međunarodnom graničnom prijelazu Brčko, koje je koristio osumnjičeni policijski službenik.

”Zgrožen sam postupcima pojedinaca koji sramote ovu policijsku agenciju, koja se nalazi pred ogromnim izazovima. Sramotno je i poražavajuće, pogotovo u ovakvim trenutcima, da imamo neodgovorne i neprofesionalne pojedince koji svjesno čine katastrofalne propuste. Dok se cijela država suočava s velikim izazovima virusa COVID-19 i migrantske krize, Granična policija BiH mora biti primjer da se odgovorno i savjesno postupa u ovakvim situacijama, kao što se mnogi kolege s, gotovo iscrpljujućim kapacitetima, bore protiv ilegalnih migranata i provodeći dogovorene mjere u suzbijanju koronavirusa, ulažući zadnji atom snage u zaštiti državne granice, pojedinci svjesno krše zakone i ponašaju se krajnje sramotno i narušavaju ugled Granične policije BiH, što oštro osuđujem”, rekao je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

Dodao je kako uz nedovoljne kadrovske i materijalno-tehničke kapacitete, granični policajci se svakodnevno izlažu mnogobrojnim opasnostima i unatoč tome ne posustaju nego odgovorno obavljaju sve poslove i zadaće, zato je neophodno da pojedincima koji ne brane časno titulu policijskog službenika budu određene sankcije da ih se podsjeti na njihovu zakletvu koju su dali na samom početku prihvaćanja ovog časnog posla, posebno imajući u vidu ovo teško stanje pandemiju koronavirusa i migrantsku krizu.

”Obećavam javnosti da ćemo upotrijebiti sve moguće kapacitete da očistimo redove od pojedinaca i za svaki oblik neprofesionalnog ponašanja provest će se određene sankcije kako bi spriječili svaki oblik kriminalnog i neprofesionalnog ponašanja“, istaknuo je Galić.

Iz Granične policije BiH pozvali su sve građane koji uoče nezakonitosti u radu policijskih službenika Granične policije BiH da iste prijave kako bi se moglo reagirati blagovremeno i sankcionirati takve službenike.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti