14.07.2024.
HomeNovostiUgledni hrvatski novinar ismijao Čovića; "Savršeno je nevažno što o statusu Jeruzalema...

Ugledni hrvatski novinar ismijao Čovića; “Savršeno je nevažno što o statusu Jeruzalema krekeće neka Bosna ili neki njezin narod!”

Koje su posljedice inicijative bosanskohercegovačkih Hrvata da priznaju Jerusalem glavnim gradom Izraela, pita se u kolumni istaknuti hrvatski novinar Inoslav Bešker. Ukratko, hrvatski novinar zaključuje da je u svijetu “savršeno nevažno što o statusu Jeruzalema krekeće neka Bosna ili neki njezin narod”.

No, inicijativa Drgana Čovića naišla je na prezir i u zvaničnom Zagrebu koji se promptno ogradio od ovog nepromišljenog poteza.

Hrvatska je članica Evropske unije, a stajalište EU je da neće priznati Jerusalem kao glavni grad Izraela ako se oko toga ne dogovore Izraelci i Palestinci, javili su hrvatski mediji.

“Ukratko, čini se da je ovo neka privatna igra Dragana Čovića, s kojom mi nemamo ništa”, komentirao je za “Jutarnji list” visoki diplomatski izvor najnoviju političku aferu koja trese susjednu državu, a dolazi iz HNS-a BiH koji se predstavlja kao “krovna hrvatska institucija u BiH”.

Kako se doznaje, Hrvatska ne razmišlja o promjeni pozicije. Dragan Čović to radi na svoju ruku, a u Zagrebu ionako ispod oka gledaju šefa HDZ-a, piše zagrebački dnevni list.

“Jutarnji list” piše da je sve počelo protekle nedjelje, kada je Hrvatski medijski servis objavio izjavu neimenovanog HNS-ova zvaničnika, kako će biti upućena inicijativa da Bosna i Hercegovina prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela. Spomenuta inicijativa najavljena je nakon što je izraelska ambasada za BiH sa sjedištem u Tirani u službenom dokumentu podržala hrvatski prijedlog izmjena Izbornog zakona.

“To je minimum koji možemo učiniti kako bismo zahvalili našim prijateljima u Izraelu za izravnu potporu koju su dali nastojanjima demokratskih snaga u BiH da svaki narod ili zajednica bez obzira na svoju brojnost ima pravo samostalno odlučiti tko će biti njihovi legitimni predstavnici”, izjavio je sagovornik HNS-a, uz zaključak: “To je naša moralna obveza. Pretpostavljam da bi srpska politika trebala podržati ovaj naš prijedlog”.

Ako inicijativa ne bude usvojena u državnim institucijama (a sigurno neće jer su protiv Bošnjaci, kao i ogroman dio međunarodne zajednice), Hrvatski medijski servis doznaje kako će HNS samostalno sa svojom deklaracijom priznati Jeruzalem kao glavni grad Države Izrael. “Iako nije riječ o klasičnom priznanju države, neka naši prijatelji u Izraelu znaju da jedan cijeli konstitutivni narod priznaje njihove težnje za Jeruzalemom kao glavnim gradom”, poručili su iz HNS-a.

Jako mali broj zemalja priznaje Jeruzalem kao glavni grad Izraela. To je 2018. napravio SAD u mandatu Donalda Trumpa, Češka, Kosovo, no stav Hrvatske, ali i Europske unije, koji su više puta ponovile glasi da neće priznati nikakve promjene granica iz 1967. osim ako se ne dogovore Izraelci i Palestinci. Identičan je stav Hrvatske, a ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman je prije nekoliko godina kritizirao Srbiju i Kosovo kada su, pod Trumpovim pritiskom, odlučili svoje ambasade prebaciti u Jerusalem.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti