15.07.2024.
HomeNovostiBećirović: Uvoz nužan zbog konkurentnosti, bitna je njegova struktura

Bećirović: Uvoz nužan zbog konkurentnosti, bitna je njegova struktura

Damir Bećirović, ekonomski analitičar, rekao je za Bloomberg Adria Start da se BiH nalazi na istoj razini na vanjskom tržištu kao i pred pandemiju. Dodao je da je pandemija narušila sve lance snabdijevanja u cijelom svijetu.

Bećirović kaže da je 2021. bila godina ekspanzije, vođena monetarnim politikama Feda i Europske središnje banke. S obzirom na to da je tržište EU najveći vanjskotrgovinski partner BiH, s više od 70 posto vanjskotrgovinske razmjene, politika ECB-a se odrazila na njihov izvoz, ali i uvoz.

“2022. godina je obilježena inflacijom koja je posljedica vođenja makroekonomske politike u vrijeme pandemije i odgovora monetarnih i fiskalnih vlasti na tu pandemiju”, kazao je Bećirović.

Rekordni rast vanjskotrgovinske razmjene od 40 posto treba se korektno interpretirati, rekao je, jer se radi o nominalnoj vrijednosti izvoza. Rast cijena u cijelom svijetu doprinosi rastu nominalne vrijednosti izvoza.

“Otprilike prema podacima VTK BiH tu se ne radi o 40 posto, nego kad stavimo u realan odnos, radi se o rastu od pet posto”, komentirao je Bećirović rast vanjskotrgovinske razmjene.

BiH često uvozi proizvode široke potrošnje te ne vidimo mnogo bh. poizvoda.

Autor: Tamara Trgovčević / Bloomberg Adria

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti