UGLEDNI BRITANSKI LIST NAJAVLJUJE: U toku su diplomatski napori UVOĐENJA SANKCIJA Miloradu Dodiku i Republici Srpskoj

0

The Times piše da će Velika Britanija slijediti SAD na tom putu, te da Njemačka sve snažnije zahtijeva da Evropska unija, također, uvede sankcije Dodiku, po uzoru na američke.

U toku su i diplomatski napori da EU slijedi SAD i Veliku Britaniju u uvođenju sankcija Dodiku i entitetu RS. Tvrdi se da je Josep Borrel protiv, ali da Njemačka sve snažnije zagovara zajednički odgovor Unije, Britanije i SAD.

Ministri NATO pakta će na samitu u Rigi 30. novembra razmotriti planove o novim vojnim “stabilizacijskim snagama” koje će poslati u Bosnu i Hercegovinu, tvrdi britanski dnevni list The Times.

Ovaj ugledni dnevnik donosi duži tekst o situaciji u našoj zemlji.

U njemu najavljuje i oštre sankcije Miloradu Dodiku, predsjedniku vodeće partije – SNSD – bosanskih Srba, koje pripremaju Sjedinjene Američke Države.

The Times piše da će Velika Britanija slijediti SAD na tom putu, te da Njemačka sve snažnije zahtijeva da Evropska unija, također, uvede sankcije Dodiku, po uzoru na američke.

Bruno Weterfield, dopisnik The Timesa iz Brisela tvrdi da se sankcijama protivi Josep Borrell, šef diplomatske službe Evropske unije (EEAS), ali i da Njemačka ne odustaje.

“Ne možemo prihvatiti nastavak ove neodgovorne politike, bez da ne reagiramo”, citira The Times Maasa i dodaje njegove riječi da “Republika Srpska nastavlja rad na uništavanju Bosne i Hercegovine kao države”.

Ističe se i da je Gabriel Escobar prošlog mjeseca imao seriju sastanaka s evropskim zvaničnicima “kako bi osigurao da će biti posljedica za bilo kakvu nelegalnu ili destabilizirajuću akciju u Bosni”.

Weterfield navodi i da su sve glasnije i ozbiljnije prijetnje ankcijama Dodiku i RS doveli do toga da on odgodi svoje planove o povlačenju bosanskih Srba iz Oružanih snaga BiH. No, dodaje da lider SNSD-a (još) nije odustao od tih aktivnosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here