15.04.2024.
HomeNovostiUblažavanje mjera: Njemačka otvorila pojedine prodavnice, Norveška vrtiće

Ublažavanje mjera: Njemačka otvorila pojedine prodavnice, Norveška vrtiće

Dijelovi Evrope koji su bili teško pogođeni virusom korona danas su preuzeli određene korake ka ukidanje restriktivnih mjera, pa je Njemačka otvorila pojedine prodavnice, a Norveška vrtiće.

Vlade širom svijeta diskutuju kako i kada da ublaže restriktivne mjere zbog kojih je više od polovine čovječanstva ili 4,5 milijardi ljudi ostalo u kućama, a globalna ekonomija je pretrpjela ogroman pad.

Virus se prvi put pojavio u kineskom gradu Vuhan prošle godine i od tada je širom svijeta umrlo 165.000 ljudi, a skoro dvije trećine žrtava su u Evropi.

Agencija Frans pres ukazuje na ohrabrujuće naznake tokom vikenda u Evropi jer je broj preminulih u padu u Italiji, Španiji, Francuskoj i Britaniji.

U Njemačkoj će od danas biti otvorene manje prodavnice u određenim pokrajinama. Veće prodavnice i drugi prodajni objekti u većim gradovima Njemačke biće otvoreni kasnije u sklopu postepenog povratka u normalnos tanje, a đaci bi trebalo da krenu u škole od 4. maja.

Norveška je od danas dozvolila djeci da se vrate u obdaništa, što je naišlo na otpor kod pojedinih roditelja.

Španija, koja je takođe teško pogođena virusom korona i gdje je blokada širom zemlje produžena, smanjiće određene restrikcije kako bi djeca mogla da idu napolje.

U Španiji je juče registrovano novih 410 smrtnih slučajeva, što je najmanje u proteklih skoro mjesec dana. To, prema riječima zvaničnika Ministarstva zdravlja Fernanda Simona, “daje određenu nadu”.

U Francuskoj je premijer Eduar Filip rekao da su ostvareni određeni rezultati u borbi protiv pandemije.

Guverner američke države NJujork, gdje je zabilježen najveći broj umrlih i zaraženih u Americi, Endrju Kuomo ukazuje na to da pandemija gubi na zamahu, ali je upozorio da nije vrijeme za opuštanje, nakon što je viša temperatura tokom vikenda izmamila Njujorčane iz kuća u parkove.

srna

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti