23.07.2024.
HomeNovostiJesu li hoteli dobro rješenje za karantin: Štrajk glađu u hotelu Zenica...

Jesu li hoteli dobro rješenje za karantin: Štrajk glađu u hotelu Zenica i motelima Konak i Bistrica

Otkako je uveden karantin za osobe koje iz inozemstva dolaze u našu zemlju, negoduju i građani i struka. O ovom problemu upozoravali su iz Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), kazavši da ih on vraća unazad, iako imaju najbolji sistem u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Osim što će popuniti kapacitete, a drugi apartmani i hoteli odbili su dati svoje kapacitete za ove potrebe, dr. Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica, istaknuo je da koronavirus, barem po onome što je on učio, nije karantinska bolest niti ju je Svjetska zdravstvena organizacija takvom proglasila.

– Postoje bolji načini, poput testiranja i izolacije. Ako možemo teoretski stavljati ljude u izolaciju, zašto bismo ljude koji imaju pet posto šansi da budu pozitivni, stavljali u karantinski smještaj?No, moramo slušati naredbe koje dolaze iz Federalnog ministarstva. Ostaju gluhi na naše zahtjeve i mislim da u budućnosti može doći u pitanje sve što smo radili – kaže Drljević.

Redakciji “Avaza” obratila se jedna osoba smještena u hotel “Zenica”, jedan od karantinskih smještaja na području Zeničko-dobojskog kantona, kazavši da su stupili u štrajk glađu.

– Ljudi su stupili u štrajk glađu i odbijaju da uzimaju hranu. To nije slučaj samo u “Zenici” nego i u motelima “Konak” i “Bistrica” – kaže nam čitateljica.

Ističe da su njihovi zahtjevi prosti, ukidanje karantina ovog tipa i da se vrati kućna izolacija, koja je dobro funkcionirala.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti