Ubijen glavni iranski stručnjak za nuklearno oružje

0

Iranski naučnik za kojeg se dugo sumnja da je mozak tajnog nuklearnog programa ubijen je danas u zasjedi u blizini Teherana, a taj napad će zasigurno podići tenzije između Irana i njegovih neprijatelja u posljednjim sedmicama vladavine Donalda Trampa (Trump).

Iransko Ministarstvo odbrane u petak je objavilo kako su “naoružani teroristi napali vozilo u kojem je bio Mohsen Fahrizad, čelnik organizacije Ministarstva za istraživanje i inovacije”.

Nakon sukoba između terorista i njegovih tjelohranitelja Fahrizad je teško ozlijeđen i odveden u bolnicu – dodaje se u saopćenju.

Ljekari, nažalost, nisu uspjeli spasiti Fahrizada.

Zapadne države Fahrizada dugo smatraju predvodnikom tajnog programa razvoja nuklearnog naoružanja, zaustavljenog 2003. godine.

Izrael i SAD tvrde da Teheran u tajnosti pokušava ponovno pokrenuti taj projekt, a Iran godinama odbacuje da želi nuklearno oružje.

On je bio među rijetkim naučnicima spomenutima u “konačnoj procjeni” Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) iz 2015. o tome razvija li bliskoistočna država atomsku bombu.

U izvještaju IAEA-e stoji da je ubijeni Iranac nadzirao aktivnosti “moguće vojne dimenzije nuklearnog programa” unutar takozvanog plana AMAD.

Netanjahu je u svom izlaganju iz 2018. u kojem je optužio Iran za nastavak razvoja nuklearnog naoružanja optužio Fahrizada da i dalje radi u iranskom Ministarstvu odbrane na “posebnim projektima”.

– Zapamtite to prezime, Fahrizad – rekao je tada izraelski čelnik.

Ko god stajao iza napada, sigurno je da će on podići tenzije između Irana, SAD i američkih saveznika u regiji u posljednjim sedmicama mandata američkog predsjednika Trampa.

On je više puta optužio Iran da potajno radi na atomskoj bombi te je povukao SAD iz sporazuma JCPOA između Teherana i svjetskih sila kojim su u vrijeme mandata Baraka Obame Iranu ukinute neke ekonomske sankcije u zamjenu za ograničenje nuklearnog programa.

Obamin potpredsjednik u dva mandata, novi američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden), najavio je da će vratiti SAD u taj sporazum.