Najava formiranja vlasti u Zenici bez SDA posljedično bi se odrazila i u drugim kantonima

0
Kasumović je za Klix.ba potvrdio kako očekuje da će se krenuti u smjenu vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu, čiju okosnicu čini Stranka demokratske akcije, tako što će ozvaničiti novu većinu koja bi podrazumijevala izbacivanje SDA i A-SDA.

“Ima grupa od 18 zastupnika koji bi prihvatili biti dio nove skupštinske većine, ali mi ne bismo pravili takvu većinu jer je nesigurna, pa smo ponudili i HDZ. Dat je rok sedam dana da se svi izjasne”, kazao je Kasumović za Klix.ba.

Kantonalni odbor SDA ZDK je, s druge strane, saopćio da su najave rekonstrukcije vlasti u ZDK izraz neostvarivih političkih želja, proizvod medijskih nagađanja i manipuliranja javnošću, te da je aktuelna parlamentarna većina stabilna.

Senad Ahmetović, zastupnik u Skupštini Posavskog kantona i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, izjavio je za Klix.ba da bi se potencijalna rekonstrukcija vjerovatno ponovo prelila i na očekivanu rekonstrukciju u Posavskom, pa i Tuzlanskom kantonu.

“Činjenica je da se prilikom formiranja vlasti oduvijek, pa i za mandat od 2018. do 2022. godine, između vodećih stranaka prave dogovori o parlamentarnim većinama širom FBiH. Protiv sam trgovine i potkusurivanja između kantona”, kazao je.

Ahmetović dodaje da se na taj način izigrava biračka volja građana ili čak i klubova naroda, u njihovom slučaju Kluba Bošnjaka Posavskog kantona.

“Tako je u tim kombinacijama SDA dala HDZ-u BiH ministarsko mjesto u ZDK, a zauzvrat SDA dobila ministarstvo u Vladi Posavskog kantona. U toj kombinatorici je bio i izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH”, rekao je Ahmetović.

Napominje da bi se potencijalna rekonstrukcija Vlade ZDK koju je najavio Fuad Kasumović ponovo prelila i na očekivanu rekonstrukciju u Posavskom kantonu, jer zadovoljava većinu i Kluba Bošnjaka i mješovitog Kluba zastupnika SDP-PDA-SBB.

U Skupštini PK većinu u Klubu Bošnjaka imaju zastupnici mješovitog Kluba zastupnika SDP-PDA-SBB i postoji realna mogućnost da, ako HDZ ostane u Vladi ZDK, a u toj istoj Vladi ne bude SDA, da se u PK desi rekonstrukcija vlade na sličan način.

Ministra iz reda Bošnjaka u Vladi Posavskog kantona uz konsultacije sa centralama bi mogao predložiti mješoviti Klub SDP-PDA-SBB, tako da bi, prema njegovim predviđanjima, SDA ostala bez Ministrstva prometa i veza nakon više od dvije decenije.

“Nadam se da HDZ BiH u Posavskom kantonu neće ići protiv volje većine Kluba Bošnjaka PK, a SBB će podržati takvu rekonstrukciju”, zaključio je Senad Ahmetović.

Piše: L.Č.. Klix.ba