18.07.2024.
HomeNovosti"Ubićemo 100 muslimana za jednog Srbina": Šefica kosovske diplomatije "uništila" Vučića pred...

“Ubićemo 100 muslimana za jednog Srbina”: Šefica kosovske diplomatije “uništila” Vučića pred Vijećem sigurnosti UN i optužila Srbiju da priprema novu agresiju

Na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, na kojem se raspravljalo o izvještaju generalnog sekretara Antonia Guterresa o situaciji na Kosovu, posebnu pažnju privuklo je veoma otvoreno izlaganje kosovske ministrice vanjskih poslova Donike Gervalle. Ona je otvoreno optužila Srbiju da predstavlja najsnažniji destabilizirajući faktor u regionu. Pri tome je podsjetila da je na čelu Srbije Aleksandar Vučić, koji je sa skupštine govornice svojevremeno poručivao kako će “za svakog poginulog Srbina biti ubijeno 100 muslimana”.

– Tako je Srbija uz pomoć imperijalističke Rusije ponovo postala prijetnja. Vučić priprema agresiju – vojnu i ideološku, slično Putinu… Uz pomoć i podršku Rusije, Srbija je sada postala druga najveća prijetnja evropskoj sigurnosti, nakon same Rusije… Zato što Srbijom dominira Rusija u njenoj vanjskoj politici, Evropska unija, NATO i Kosovo bi morali da uzmu u obzir da se nijedna velika odluka u Beogradu ne donosi prije nego što se pita veliki brat u Moskvi za dozvolu, tvrdi Gervalla.

Napomenula je kako Srbija sada pod politikom “srpskog sveta” zapravo reciklira ideologiju “velike Srbije”, na osnovu koje je tadašnja Srbija povela i vodila četiri rata protiv zemalja na prostoru bivše Jugoslavije, te počinila genocid.

Šefica kosovske diplomatije osvrnula se i na pitanje registarskih tablica, ustvrdivši kako se radi o reciprošnoj mjeri koja je uvedena iz samo jednog razloga, zato što Srbija nije poštovala potpisane sporazume.Napomenula je i još jednu očitu stvar, a to je da se automobili bez legalnih registarskih tablica ne mogu koristiti u saobraćaju. S tim u vezi istakla je kako je zapravo većina stanovnika Kosova već promijenila tablice, ali da srpski nacionalisti prijete i terorišu Srbe sa sjevera Kosova koji su to uradili. Pri tome ne prezaju čak ni od paljenja vozila.

Kazala je i kako želi da se saSrbijom uspostavi pravi dijalog, a ne da sluša prazne priče.

– Da bismo imali pravi dijalog moramo da stavimo u centar uzajamno priznanje. Svako već zna da je kosovska nezavisnost završena stvar i jednog dana Srbija će morati da prihvati tu realnost, naglasila je Gervalla.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti