18.05.2024.
HomeNovostiU UKC-u Tuzla testirano 91 novih uzoraka, nema pozitivnih, 18 osoba oporavilo...

U UKC-u Tuzla testirano 91 novih uzoraka, nema pozitivnih, 18 osoba oporavilo se od koronavirusa u TK

U Zavodu za mikrobiologiju UKC Tuzla u četvrtak je  izvršeno testiranje 91 novih uzoraka, nije bilo pozitivnih slučajeva. Do sada  je u Tuzlanskom kantonu ukupno testirano 2.028 osoba. Evidentirane su pozitivne 84 osobe, dok je aktivnih pozitivnih trenutno  60.  Zdravstveno stanje pacijenata je stabilno. Nakon što su se oporavili 18 osoba je pušteno iz bolnice kući u uslove kućne izlolacije.

˝Pozitivnih hospitaliziranih u UKC-u Tuzla imamo 7 osoba. U Medical institute Bayer imamo hospitaliziranu jednu osobu,  jedna osoba je hospitalizirana u Brčkom. Pozitivnih osoba koji se nalaze u kućnoj izolaciji imamo 51 osobu˝, kazala je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić i dodala: ˝Kada su u pitanju klasteri, s obzirom na 7 otpuštenih,  u MIB-u imamo imamo 27 osoba, u klasteru Srebrenik 13 osoba, u Sapni 7 osoba, ostali klasteri su isti˝.

Na pitanje da li sa ovim brojem testiranja imamo realnu sliku o broju zaraženih  u Tuzlanskom kantonu, ministrica je odgovorila: ˝Nema potrebe da izmišljamo toplu vodu. Oni koji se nalaze na izvoru informacija daju nam smjernice šta i kako trebamo da radimo. Radimo po smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije. Smatram da ovaj broj testiranih nije mali˝.

Osvrnula se i na informaciju o izradi novih respiratora firme u Gradačcu, što je prema njenom mišljenju hvale vrijedan projekt.˝Svakako želim pohvaliti ovakav način proizvodnje i drago mi je da su ljudi preusmjerili svoju proizvodnju. Međutim, moram naglasiti da se u ovoj firmi još radi o prototipu respiratora koji je izrađen na osnovu jednog respiratora koji je bio otpisan na UKC Tuzla. Želim se zahvaliti ljudima iz ove firme u Gradačcu koji su u roku 48 sati jedan takav respirator stavili u funkciju. Svi ti preparati ipak moraju biti testirani. Naravno da Ministarstvo zdravstva stoji na raspolaganju, da nađemo način gdje i kako aparate testirati. Dakle, naša je želja pomoći svima koji se upuste u ovakve inovacije i pokušaje da nešto obezbijede na području naše države. Želim im se zahvaliti i našu podršku svakako imaju, ali tražim da nas razumiju, jer nismo nadležni za ateste˝ izjavila je ministrica zdravstva TK.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti