18.05.2024.
HomeNovostiKorona ludilo ili vojno-policijska vježba: Duge cijevi na ulicama Banja Luke u...

Korona ludilo ili vojno-policijska vježba: Duge cijevi na ulicama Banja Luke u vrijeme policijskog sata

Policijski sat u cijeloj Republici Srpskoj, koji je počeo u 15 sati, na snazi je do 5.00 sati ujutro a potom ponovo počinje u 15 sata usubotu a završava tek u ponedjeljak također u 5.00 sati ujutro.

Na ulicma, trgovima i drugim javnim mjestima, ali i na putevima širom Republike Srpske patroliraju policajci naoružani dugim cijevima, koji budno motre da se ova mjera, čiji je cilj sprečavanje širenja virusa korona, dosljedno sprovodi, pišu banjalučki mediji..

Podsjećamo, za prekršioce polixijskog sata propisne su rugorizne kazne od 500 do 1.500 KM.

Brojni zvničnici su ovih dana upozoravali javnost da su pojačane mjere zabrane kretanja tokom vaskršnjih praznika neophodne, iako vjerovatno teško padaju većini građana, naročito pravoslavnim vjernicima, koji ne mogu da se okupe u hramovima na molitvama.

Tako je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik javno zamolio vjernike za razumijevanje.

– Molimo sve vjernike da to razumiju. Imamo priliku da ljubav prema vjeri i Vaskrsu iskažemo u krugu porodice, a da se poštuju mjere koje vlasti donose. To je neophodno. Bez oklijevanja moramo da zabranimo kretanje i okupljanje – rekao je Dodik.

Sutra će kretanje biti dozvoljeno do 15 sati, a onda opet na snagu stupa policijski sat i to najduži do sada. Kretanje će biti zabranjeno od subote u 15 sati do ponedjeljka u 5.00 sati u penedjeljak, dakle punih 38 sati.

Dulji policijski sat uveden je samo u Srbiji: trajat će od danas u 17.00 sati sve do utorka do 5.00 sati!

Srbija tako ulazi u najdulji policijski sat od uvođenja vanrednog stanja 15. marta, uz apsolutnu zabranu kretanja od 17 sati do utorka u pet ujutro, a te će mjere prati i službena zabrana svih vjerskih okupljanja za blagdane Uskrsa po julijanskom kalendaru.

Prema službenim podacima Kriznog štaba, do petka u 15 sati, na početku sedme nedjelje epidemije, u Srbiji je potvrđeno još 372 novozaraženih te je ukupno  5.690 oboljelih, a umrlo je još sedmero pacijenata, dosad ukupno 110.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti