01.03.2024.
HomeNovostiU Tuzli preminuo poznati književnik i dramaturg Nijaz Alispahić

U Tuzli preminuo poznati književnik i dramaturg Nijaz Alispahić

Preminuo je Nijaz Alispahić, poznati bh. književnik i dramaturg. Alispahić je preminuo u 84. godini u rodnoj Tuzli, a ove tužne vijesti je potvrdila njegova kćerka.

Studije jezika i književnosti završio je u Beogradu, a postdiplomske studije u Sarajevu. U Gradačcu 1973. godine pokreće književnu manifestaciju “Kikićevi susreti”. Radio je kao dramaturg Narodnog pozorišta u Tuzli.

Njegova djela prevođena su na više stranih jezika, a zastupljen je u Antologiji bošnjačke pripovijetke 20. stoljeća i Antologiji bosanskohercegovačke drame 20. stoljeća.

Nijaz Alispahić višestruko je nagrađivan za svoj rad. Dvostruki je laureat nagrade “Ivo Andrić” za najbolju pripovijetku za 1983. i 1989. godinu. Dobitnik je nagrade “Zijo Dizdarević” za najbolju pripovijetku za 1977. i 1978., zatim nagradu časopisa “Život” za najbolju prozu 1977., nagrade za najbolju kratku priču “Glasa” 1977. godine i prištinskog “Jedinstva” iste godine, kao i dvije nagrade za najbolju novinarsku priču “Fronta slobode”.

Trostruki je laureat nagrade Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Bosne i Hercegovine za najboljeg dramaturga i najbolji repertoar u sezoni od 1983. do 1989. godine. Dobitnik je i nagrade Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Bosne i Hercegovine za najbolju dramatizaciju djela “Derviš i smrt” 1989. godine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti