22.07.2024.
HomeNovostiU turskim zračnim napadima na sjeveru Sirije poginulo 17 kurdskih boraca

U turskim zračnim napadima na sjeveru Sirije poginulo 17 kurdskih boraca

U turskim zračnim udarima na položaj režima na sjeveru Sirije poginulo je 17 ljudi, nakon sukoba turskih snaga i kurdskih boraca tokom noći, saopćila je u utorak nevladina organizacija.

“Sedamnaest boraca je ubijeno u turskom zračnom napadu na položaj sirijskog režima (…) blizu turske granice” u selu Džarkaliju, zapadno od Kobanea, saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

“Ne znamo jesu li to pripadnici režimske vojske ili kurdski borci koji kontroliraju to područje”, istaknuo je direktor SOHR-a Rami Abdel Rahman.

Sirijska službena agencija Sana potvrdila je pogibiju najmanje trojice sirijskih vojnika i ranjavanje šestorice, pozivajući se na vojni izvor.

“Svaki napad na položaj koji drže naše oružane snage naići će na izravan i trenutačan odgovor na svim bojištima”, dodala je Sana.

Žestoki su sukobi izbili u noći na utorak između Sirijskih demokratskih snaga (FDS) koje vode kurdske snage i turske vojske koja je pojačala bombardiranje nakon napada na njezin položaj na turskoj strani granice, navodi SOHR.

Ankara je izvijestila da je njezin vojnik poginuo u kurdskom napadu na turskom teritoriju.

U protunapadu je “neutralizirano 13 terorista”, navodi se u saopćenju turskog ministarstva odbrane u kojemu se dodaje da se operacija na tom području nastavlja.

FDS ističe da su “turski vojni zrakoplovi” izveli “dvanaest zračnih napada na položaje sirijske vojske u graničnom pojasu zapadno od Kobanea”. U zračnim napadima bilo je “žrtava”, rekao je glasnogovornik FDS-a Farhad Shami, ne navodeći druge pojedinosti.

FDS tvrdi da je najmanje 13 njegovih boraca ubijeno u turskim napadima od jula.

Kurdske snage kontroliraju najveći dio sjeveroistoka Sirije, raskomadane u ratu što je izbio 2011. i s godinama postajao sve zamršeniji zbog sudjelovanja brojnih grupa i miješanja stranih sila poput Turske.

U sirijskom ratu izginulo je oko pola miliona ljudi, a milioni su raseljeni.

Snage sirijskog režima rasporedile su se zadnjih godina na područjima koje kontroliraju kurdske snage blizu turske granice, na temelju dogovora koji trebaju zaustaviti turske prekogranične ofenzive protiv kurdskih boraca koje Ankara smatra teroristima.

Turska koja je 2016. pokrenula niz operacija u Siriji protiv kurdskih snaga i grupe Islamske države (IS), od maja prijeti velikom ofenzivom na Kurde na sjeveroistoku Sirije.

Od početka rata Turska podupire pobunjenike i žestoko se protivi sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu. No prošle sedmice je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu pozvao na pomirbu sirijske vlade i opozicije, što je naljutilo pobunjenike i potaknulo protuturske prosvjede.

Cavusoglu je u utorak opetovao da se sirijski pobunjenici i režim u Damasku trebaju “pomiriti”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti