27.05.2024.
HomeNovostiU TK 490 osoba u samoizolaciji, one koji krše rješenje o izolaciji...

U TK 490 osoba u samoizolaciji, one koji krše rješenje o izolaciji čeka novčana ili kazna zatvora

U kućnoj izolaciji u Tuzlanskom kantonu trenutno se nalazi 490 osoba, a svi oni koji ne poštuju ovu higijensko-epidemiološku mjeru policija će kažnjavati, upozoreno je iz Kantonalnog kriznog štaba u borbi protiv koronavirusa.
Od 25. februara ove godine do danas je 17 osoba testirano na novi virus COVID-19, a ni kod jedne nije potvrđena zaraza, što je navela direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK Maida Mulić, istaknuvši da je pod mjerom samoizolacije trenutno 490 ljudi.

Zavodu za javno zdravstvo TK, ali i Kantonalnom ministarstvu zdravstva u kontinuitetu stižu dojave o tome da se građani ne pridržavaju rješenja u kojem im je naređena samoizolacija u trajanju od 14 dana.

Ova naredba je izdata od Ministarstva zdravstva FBiH, a rješenja se uručuju svim osobama koje u našu zemlju dolaze iz Njemačke, Francuske, Španije, Kine, Italije, Južne Koreje i Irana. Iz kantonalnih resornih službi danas su naveli da je trenutno stanje po pitanju nepoštivanja rješenja o samoizolaciji u tuzlanskoj regiji alarmantno.

Kantonalna ministrica zdravstva Dajana Čolić danas je upozorila da Zakon o zaštiti građana od širenja zaraznih bolesti, kao i Krivični zakon, podrazumijevaju to da ukoliko neko svjesno dovede nekoga u mogućnost zaraze, odnosno širenja zarazne bolesti, može se kazniti zatvorom do godinu dana. Ukoliko to učini nesvjesno, odnosno iz nehata, može se kazniti do šest mjeseci zatvora, ili novčanom kaznom.

“Najbolja preventivna mjera u smislu sprečavanja širenja virusa COVID-19 jeste mjera kućne izolacije. Ona je propisana zakonima, a posljednji put apelujem na one putnike koji su došli iz zemalja pogođenih koronavirusom da ostanu u svojim kućama i pridržavaju se mjera izolacije. Svi koji imaju to rješenje predstavljaju potencijalnu opasnost za svoje ukućane, pa i sve ostale”, navela je Čolić.

Šta je samoizolacija?

Ministrica je pojasnila da samoizolacija podrazumijeva mjeru u kojoj osoba sama boravi u jednoj sobi, odvojena od najbližih. Hrana joj se ostavlja ispred prostorije u kojoj boravi, servirana u posebne posude, uz jedan pribor za jelo, koji niko drugi neće koristiti. Odlazak do toaleta se obavlja s maskom na licu, a nakon toga se vrši dezinfekcija tog mjesta.

Ukoliko se nastavi trend nepridržavanja mjera samoizolacije Krizni štab TK zatražit će asistenciju pripadnika MUP-a TK koji će kontrolisati osobe kojima je izrečena mjera kućne izolacije. Ministrica je upozorila da će svi prekršioci rješenja biti kivično gonjeni.

“Moramo se početi odgovorno ponašati, prije svega prema sebi, okolini i ostalima. Ovo nije vrijeme kada se trebamo šaliti sa ovim stvarima. Ukoliko dođemo u situaciju da nam se virus COVID-19 raširi kao što je to u Italiji bit ćemo u velikom problemu”, istaknula je Čolić.

Zavod za javno zdravstvo TK jučer je imao više od 300 telefonskih poziva sa upitima građana kome se trebaju javiti te šta da rade sa svim komšijom koji je došao iz Italije, a ne pridržava se mjera samoizolacije.

“Ako pogledate okruženje, u Italiji je ‘eksplozija’ oboljenja krenula upravo zbog mlađe populacije koja se nije pridržavala mjera kućne izolacije”, upozorila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK Maida Mulić.

Koronavirus se može prenijeti upotrebom nargile

Nastava u osnovnim i srednjim školama te fakultetima u Tuzlanskom kantonu jučer je prekinuta. Mulić je uputila apel roditeljima u smislu vršenja nadzora gdje se nalaze njihova djeca.

“Trebaju vršiti nadzor u tome da li se oni okupljaju u kafićima i ostalim mjestima javnih okupljanja. Moram potcrtati i opasnost korištenja nargile, kao sredstva koje se koristi u prenosu kapljičnih infekcija, a COVID-19 je bolest koja se prenosi kapljičnim putem”, upozorila je Mulić.

Univerzitetski klinički centar u Tuzli shodno vlastitim finansijskim sredstvima nabavio je 150 testova za utvrđivanje prisustva koronavirusa. Dosad je testirano 17 ljudi, a procedura prilikom uzimanja uzoraka zasniva se na pravilima Svjetske zdravstvene organizacije.

“Testiraju se osobe koje su razvile simptome, odnosno kliničku sliku, a imaju pozitivnu epidemiološku anamnezu. Također, zasad se testiraju i osobe nepoznate etiologije, a nalaze se u teškom respiratornom sidndromu”, pojasnila je Mulić.

Izolatorij za hospitalizaciju osoba s dijagnosticiranim koronavirusom formiran je u dječijem hospisu u naselju Slavinovići u Tuzli, a trenutni kapacitet u dvije zgrade je okvirno 30 kreveta.

Također, jedan sprat Klinike za zarazne bolesti tuzlanskog UKC-a predviđen je za liječenje osoba sa težom kliničkom slikom, kojima je neophodna potpora aparata za vještačko disanje.

“U UKC-u u Tuzli trenutno imamo 52 respiratora, a Vlada TK je obezbijedila određeni novčani iznos za nabavku njih još nekoliko. Ukoliko dođe do pojave većeg broja komplikovanih slučajeva, odnosno ukoliko se bolest raširi, bit ćemo prinuđeni obustaviti redovne, takozvane ‘hladne programe’ i radit će se samo hitni slučajevi”, navela je Čolić.

Na građane je još jednom apelovano da se pridržavaju svih ranije propisanih higijensko-epidemioloških mjera, odnosno da redovno peru ruke sapunom ili tečnostima na bazi alkohola, provjetravaju prostorije u kojima borave, kašlju i kišu u maramicu koju će propisno odložiti nakon upotrebe, ili da to rade u unutrašnju stranu lakta te da se ne okupljaju na većim događajima.

 

 

 

klix.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti