U svijetu 250 miliona slučajeva COVID-a: Pandemija popušta osim na istoku Evrope

0

Broj slučajeva COVID-a 19 u svijetu u nedjelju se približio 250 miliona, dok popušta porast slučajeva delta varijante i nastavlja se normaliziranje trgovine i turizma, iako neke zemlje u istočnoj Evropi imaju rekordne brojeve novozaraženih.

Tokom protekla tri mjeseca dnevni prosječni broj zaraženih u svijetu pao je za 36 posto, prema analizama agencije Reuters, prenosi Hina.

Iako se usporilo širenje virusa, on i dalje zarazi 50 miliona ljudi svakih 90 dana zbog jako zarazne delta varijante, pokazuje ta analiza.

Bilo je potrebno gotovo godinu dana do prvih 50 miliona slučajeva.

Medicinski stručnjaci su optimistični i vjeruju da je za većinu zemalja najgore prošlo, zahvaljujući cjepivima i prirodnoj izloženosti, iako bi hladno vrijeme i blagdanska okupljanja mogli izazvati porast broja zaraženih.

Preuzimanje kontrole

“Mislimo da je od sada do kraja 2022. tačka kada možemo preuzeti kontrolu nad virusom i bitno smanjiti teške oblike bolesti i smrt”, rekla je Maria Van Kerkhove, epidemiologinja u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, prenosi Reuters.

Osim cjepiva liječnicima su sada na raspolaganju bolja liječenja. Velika Britanija je u četvrtak postala prva zemlja koja je odobrila antivirusnu pilulu protiv COVID-a 19 koju su razvili Merck i Ridgeback Biotherapeutics, a zove se molnupiravir. Prema istraživanjima taj lijek bi, ako se uzme u ranim fazama bolesti mogao prepoloviti rizik od smrti ili hospitalizacije onih koji bi mogli razviti teške oblike bolesti.

Broj zaraženih raste u 55 od 240 zemalja, a Rusija, Ukrajina i Grčka su blizu rekordnih razina od kada je pandemija počela prije dvije godine, prema analizama Reutersa.

Istočna Evropa ima među najnižim stopama procijepljenih. Više od polovice svih novih prijavljenih slučajeva u svijetu bilo je iz evropskih zemalja, s milion novozaraženih oko svaka četiri dana, prema analizama.

Nekoliko ruskih regija je reklo protekle sedmice da razmatraju uvođenje dodatnih ograničenja i da produžuju rad od kuće.

Više od polovice svjetskog stanovništva još nije primilo ni prvu dozu cjepiva protiv COVID-a 19, prema Our World in Data. Manje od pet posto u zemljama s niskim dohotkom primilo je barem jednu dozu cjepiva.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i druge humanitarne organizacije prošlog su mjeseca pozvale čelnike 20 svjetskih najvećih gospodarstava da financiraju plan od 23,4 milijarda dolara za dostavu cjepiva, testova i lijekova u siromašne zemlje u sljedećih 12 mjeseci.

“Neravnopravna raspodjela cjepiva je najveća prepreka za postizanje naših ciljeva pokrivenosti”, rekao je pomoćnik direktora PAHO-a Jarbas Barbosa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here