21.06.2024.
HomeNovostiU šta se pretvorila Banja Luka: Portiri silovali štićenice Doma za nezbrinutu...

U šta se pretvorila Banja Luka: Portiri silovali štićenice Doma za nezbrinutu djecu

Banjolučka policija uhapsila je prije nekoliko dana A. K. zbog sumnje da je počinio krivično djelo obljuba djeteta mlađeg od 15 godina. U pitanju je radnik Doma za nezbrinutu djecu “Rada Vranješević” u Banjoj Luci, koji je krivično djelo izvršio nad štićenicom ove ustanove.

OBUSTAVLJENA ISTRAGA

Djevojčica je u decembru prošle godine prijavila vaspitaču da ju je portir A. K. obljubio, nakon čega je slučaj prijavljen policiji, ali je ujedno sproveden i disciplinski postupak. Tročlana disciplinska komisija Doma nije utvrdila veće nezakonitosti, ali je portir kažnjen odbijanjem od plate tri mjeseca, jer je narušio odnos radnik – štićenica doma.

– Prvi put u devetom mjesecu 2020. godine pronašli smo određeno pismo kod djevojčice za koje smo sumnjali da joj je poslao taj radnik. U drugom slučaju, u martu 2021. godine, našli smo prepisku sa lažnog Instagram profila između djevojčice i neke osobe, a takođe smo posumnjali da radnik A. K. ima veze s tim i da se možda radi o zloupotrebi odnosa s djevojčicom, pa smo sve prijavili policiji. Tužilaštvo je obustavilo istragu, jer nije bilo dokaza za krivično djelo, rekao je direktor Doma Vladimir Kajkut.

On dodaje da je suspenzija portira trajala dvije sedmice i to za vrijeme disciplinskog postupka od 17. decembra, kada je slučaj prijavljen, do 31. decembra prošle godine, nakon čega je portir vraćen na posao. Zbog obljube iste djevojčice prošle sedmice je uhapšen i E. H. kojem je, kao i portiru, u međuvremenu određen jednomjesečni pritvor.

– Odmah je bilo sumnjivo upravo to što je tužilac naredio da se djevojčica izmjesti iz Doma i smjesti u prihvatni centar Centra za socijalni rad u Banjoj Luci. Sumnjivo zato što i Dom takođe ima svoj prihvatni centar. Prvo je uhapšen E. H. iz Modriče, a potom i A. K, navode istražni organi.

U slučaju da se utvrdi odgovornost direktora Doma, naravno da će uslijediti njegova smjena, kaže Šeranić

Kajkut se u početku nije javljao novinarima niti je komentarisao ovaj slučaj, a da stvar bude još gora, nezapamćeni skandal su pratila i nemušta i traljava saopštenja nadležnih institucija. I dok je javnost očekivala smjenu kompletne uprave Doma i potpunu istragu, iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a poručuju tek to da će biti “preduzete određene mjere”.

– Stručni nadzor biće urađen po dva osnova – biće utvrđena stručnost i organizacija rada u ustanovi socijalne zaštite, kao i da li su ispoštovane zakonske procedure koje se tiču rada Doma. O svim informacijama o ovom slučaju javnost će biti obaviještena, kao i o narednim koracima koji će biti preduzeti. U slučaju da se utvrdi odgovornost direktora Doma, naravno da će uslijediti njegova smjena, rekao je ministar Alen Šeranić.

NOVI SLUČAJ

Kajkut je istakao da su policiji prijavili još jedan slučaj mogućeg uznemiravanja i obljube štićenice ove ustanove od radnika koji takođe obavlja poslove portira.

– Riječ je o starijoj maloljetnici, koja se požalila na našeg radnika koji obavlja poslove portira i prijavila ga za polno  uznemiravanje. Slučaj nam je prijavljen 17. januara i odmah smo pokrenuli disciplinski postupak protiv tog radnika i  suspendovali ga. Policija je obaviještena, ali još nisu dolazili kod nas da izuzimaju dokaze, kazao je Kajkut.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti