21.07.2024.
HomeNovostiU sjeni izbora - dogovor poznanika za uništenje rudnika: Sumnjivi ugovori EPBiH...

U sjeni izbora – dogovor poznanika za uništenje rudnika: Sumnjivi ugovori EPBiH za nabavku uglja upitnog kvaliteta i (pre)visoke cijene

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine milionima konvertibilnih maraka plaća višegodišnji nedomaćinski odnos prema sedam rudnika koji se nalaze u koncernu EPBiH. Iz godine u godinu, zbog nemogućnosti rudnika iz koncerna da opskrbe termoelektrane u FBiH, a zbog decenijskog izostanka ulaganja na koje se EPBiH obavezao, ovo preduzeće sklapa sumnjive direktne ugovore s firmama koje ga snabdijevaju ugljem sumnjivog kvaliteta i visoke cijene.

SVE PO ZAKONU

Dva takva ugovora su, između ostalih, sklopljena i s firmom Lager d. o. o. iz Posušja, s kojom EPBiH već godina sarađuje, nikad do kraja transparentno, jer u oba ova slučaja EPBiH je u nabavku uglja išao pregovaračkim postupkom bez obavještenja o nabavci. S kompanijom Lager u decembru prošle godine potpisao je ugovor vrijedan 9.937.000 KM za nabavku 100 hiljada tona uglja, a potom u aprilu 2022. i ugovor na iznos 20.286.250 KM za nabavku 150 hiljada tona uglja.

Vrijednost i jednog i drugog ugovora izražena je bez uračunatog PDV-a, a ugalj nabavljen kroz ove ugovore korišten je u termoelektranama Tuzla i Kakanj. U Elektroprivredi BiH dali su nam plastično objašnjenje o ova dva ugovora pozivajući se na Zakon o javnim nabavkama BiH.

– Sve nabavke uglja u JP EPBiH obavljaju se u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Najčešći postupci nabavke uglja su pregovarački postupak sa objavom obavještenja o nabavci ili otvoreni postupak. Samo u izuzetnim slučajevima krajnje hitnosti, ukoliko je ugrožen rad elektroenergetskog sistema, provodi se pregovarački postupak bez objave obavještenja o nabavci i za takav postupak poslovnu odluku donosi uprava JP EPBiH, odgovorili su nam iz EPBiH.

Odgovor na cijenu po kojoj je ugalj nabavljen, odnosno navode da je kupljen po višoj cijeni od tržišne, iz EPBiH nisu komentarisali.

– S obzirom na to da je u toku jedan postupak nabavke po pregovaračkom postupku sa objavom obavještenja o nabavci, do njegovog okončanja se ne može dati više informacija, odgovorili su iz EPBiH.

To što je ugalj kupljen po cijeni višoj od tržišne, u Elektroprivredi BiH nisu željeli komentarisati

Navodno, na cijenu uglja u prvom ugovoru uticao je sam federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić. Prema informacijama do kojih je Oslobođenje došlo, pregovore o kupovini uglja od Lager d. o. o. Posušje vodio je Senad Sarajlić, izvršni direktor za proizvodnju EPBiH, u dogovoru sa ministrom Džindićem, uz čiju pomoć je kompaniji Lager d. o. o. pogodovano na način da je u prvom ugovoru uvećana cijena uglja po kojoj je EPBiH platio tonu. Podsjećamo, prvi ugovor po kojem je kupljeno 100 hiljada tona uglja vrijedio je oko 10 miliona KM, dok je drugi ugovor koštao duplo više za količinu od 150 hiljada tona.

ISTRAGA USKOK-A

Lager d. o. o. jedan je od najdragocjenijih poslovnih partnera Elektroprivrede BiH, od kojih ova kompanija godinama iznajmljuje opremu za površinske kopove, a sad i kupuje ugalj. Vlasnik firme Lager d. o. o. je Milenko Bašić, čije navodne kriminalne radnje u Hrvatskoj istražuje i tamošnji USKOK. Sve ovo nije prepreka EPBiH da ima neraskidive veze sa ovom kompanijom, pa čak ni da kupuje ugalj koji praktično nema nikakvu kaloričnu vrijednost.

Navedenih 250 hiljada tona uglja isporučeno je iz RMU Kamengrad Sanski Most, u kojem je pravo eksploatacije Lager d. o. o. dobio pod sumnjivim okolnostima i izvan ustaljenih koncesionih praksi.

Piše: Miren Aljić / Oslobođenje

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti