20.07.2024.
HomeNovostiJutro nakon izbora: Ko su pobjednici, a ko gubitnici?

Jutro nakon izbora: Ko su pobjednici, a ko gubitnici?

Jutro nakon izbora u BiH osvanulo je sa brojnim nedoumicama i nepoznanicama. Izborne računice i križaljke još nisu počele. Prije svega potrebno je naglasiti da zvanične brojke još nisu objavljene, barem kada su u pitanju svi nivoi vlasti osim Predsjedništva BiH, a i tih glasova je prema informacijama CIK-a (u 8 sati) tek obrađeno 49,85 posto. Ono što je sigurno jeste pobjeda Denisa Bećirovića u utrci za mjesto člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Bećirović je osvojio 162.053 ili 55,87 posto glasova, Bakir Izetbegović (SDA) osvojio je 114.186 ili 39,31 posto, dok je Mirsad Hadžikadić (Platforma za progres) osvojio 14.269 ili 4,91 posto glasova.

Izvjesna je i pobjeda Željke Cvijanović za utrku za mjesto člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda. Cvijanovićka je prema rezultatima CIK-a osvojila Željka Cvijanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata SNSD Milorad Dodik) osvojila je 121.731 ili 51,65 posto glasova, Mirko Šarović (SDS) 86.797 ili 36,83 posto, a Nenad Nešić (DNS) 13.869 ili 5,88 posto glasova, Vojin Mijatović (Ujedinjeni za slobodnu BiH) 10.182 ili 4,32 posto, a Borislav Bijelić (Stranka Život) osvojio je 3.119 ili 1,32 posto.

Međutim, iako je proglasio zvaničnu pobjedu, tvrdeći da je osvojio još jedan mandat u Predsjedništvu BiH, Željko Komšić je prema rezultatima CIK-a osvojio 110.928 ili 48,64 posto glasova, a Borjana Krišto 117.147 ili 51,36 posto.

Nepoznanica su i rezultati izbora predsjednika RS-a. I Jelena Trivić i Milorad Dodik sinoć su proglasili izbornu pobjedu. O ovome se CIK na sinoć održanoj press konferenciji nisu izjašnjavali jer nisu imali dovoljno relevantne brojke i podatke. CIK se nije izjašnjavao ni o drugim državnim, entitetskim i kantonalnim institucijama. Ono što se zna, kao što je uostalom slučaj svake godine jesu rezultati koje su sinoć iznijeli predstavnici stranaka u BiH.

Ipak, važno je naglasiti da je prema informacijama iz CIK-a brojanje glasova tek počelo, te su brojne promjene u osvajajnu mandata moguće. Također, visoki predstavnik Christian Schmidt jučer je po zatvaranju biračkih mjesta nametnuo određene izmjene Izbornih zakona koje u izbornom ludilu još nisu detaljno analizirane, kako od strane samog CIK-a, tako i od izbornih pobjednika, ali i gubitnika.

Izvjesno je pak da su ovoizborni gubitnici SDA i HDZ BiH.

Jučerašnji dan obilježio je niz manjih (ali i većih) incidenata, o kojima će se sigurno znati više u narednim satima ili danima, ali i niz zanimljivosti. Naime, prema nepotvrđenim informacijama u Livnu je mnogo veći broj glasova dato Denisu Bećiroviću, zajedničkom kandidatu 11 stranaka i kandidatu za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, nego Borjani Krišto. Nametanje legitimnih ili nelegitimnih predstavnika ili puko ukazivanje na manjkavosti izbornog sistema, pokazat će rezultati koji će biti dopunjavani u toku nekoliko narednih sati. Osim toga, bitno je naglasiti i  to da je funkcija člana Predsjedništva BiH kao i svake Opće izbore imala (ne)opravdanu pažnju javnosti iako se radi o funkciji čiji članovi i nemaju direktnog utjecaja na živote građana u BiH.  Nije nam namjera umanjiti značaj ove državne funkcije, naprotiv. Jer da se razumijemo, izbor članova Predsjedništva ispred tri konstitutivna naroda nosi svoju moralnu i inu obavezu. Ipak će posebno zanimljivo biti ispratiti rezultate za Parlament BiH, Federacije BiH, Narodne skupštine RS, kao i kantonalnih skupština. U odjecima pobjedničkih usklika koji će uskoro utihnuti, ipak su zastupnici ti koji će sutra (možda) birati neki novi izborni ili bilo koji drugi zakon od itekako velikog značaja za život običnog bh. smrtnika.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti