14.07.2024.
HomeNovostiU Sarajevu najavljene masovne demonstracije pred OHR-om: "Ili povlačenje odluka ili smjena...

U Sarajevu najavljene masovne demonstracije pred OHR-om: “Ili povlačenje odluka ili smjena Schmidta…”

S početkom u 17 sati pred zgradom OHR-a u Sarajevu bit će održani novi protesti građana, ali i političara protiv odluka koje je u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Premijer Republike Hrvatske javno je kazao kako je lobirao mjesecima za ove odluke Schmidta, iako je visoki predstavnik pokušao minimizirati ulogu Hrvatske ističući kako on razgovara sa svima ali da sam donosi odluke.

Podršku nije dobio ni od Delegacije EU, a šef Delegacije Johhann Sattler istakao je kako momenat nije bio dobar te da treba sada sačekati odluku Ustavnog suda BiH kojem je zahtjev podnio Željko Komšić kako bi se utvrdilo da je Ustav FBiH u skladu sa Ustavom BiH.

Neformalna grupa građana koja je zakazala nove proteste ispred zgrade OHR-a poručila je: “Ili povlačenje odluka ili smjena Schmidta!”.

U obrazloženju navode kako će zahtijevati od visokog predstavnika Christiana Schmidta da primi građane i organizatore na sastanak.

“Svi moraju shvatiti da je ovo stavljanje u rezervat najmnogobrojnijeg naroda koji je jedini ginuo da bi državu sačuvao, nemoguće. Nećemo dozvoliti nikakvim lobijima bilo čijih interesa da se Bosnom igra i donose odluke koje nemaju smisla i koje su diskriminirajuće po jedna narod”, naveo je Nihad Aličković, jedan od organizatora.

Protestima bi se trebali pridružiti i aktivisti, intelektulaci, ali i političari koji su svjesni pogubnosti Schmidtovih odluka. Akademik Esad Duraković također je pozvao na proteste pred OHR-om.

Iako je uslijedio period konsultacija, dogovora političkih stranaka nije bilo, a Schmidt je nakon zatvaranja birališta donio izmjene i na taj način direktno utjecao na tok formiranja vlasti povećavajući broj delegata u klubovima Doma naroda PFBiH.

Schmidt i OHR pripremili su i dokument o načinu popune klubova koji je dostavljen CIK-u koji treba postupiti po tom rješenju.

Građani i političari koji se smatraju probosanskim imaju priliku u ponedjeljak Schmidtu pokazati šta misle o njegovim odlukama i stati u zaštitu prava svih građana u BiH. Schmidtovim odlukama nije zaustavljen nijedan oblik diskriminacije, nije implementirana nijedna presuda Suda u Strazburu, nije omogućen nikakav vid deblokade kad će isključivo jedna politička stranka imati kontrolu Kluba Hrvata.

Ono što je jedna od najvećih zamjerki je što se njegove izmjene odnose isključivo na entitet Federacija BiH, dok entitet RS nije uopšte obuhvatio izmjenama na šta su mu ukazali politički lideri.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti