24.07.2024.
HomeNovostiLokalni izbori u Crna Gori: DPS gubi vlast u Podgorici i brojnim...

Lokalni izbori u Crna Gori: DPS gubi vlast u Podgorici i brojnim opštinama

Možda je i dalje pojedinačno najjača stranka, ali Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića ima sve manje vlasti u Crnoj Gori.

Na lokalnim izborima u Podgorici, dosadašnje stranke opozicije formiranjem tročlane koalicije mogu bez većih teškoća da formiraju vlast i tako u opoziciji ostave i DPS, ali i stranku Ura premijera Dritana Abazovića.

Najbolji rezultat među opozicionim grupama ostvarila je stranka stručnjaka Evropa sad, čiji je kandidat za gradonačelnika Jakov Milatović sada najbliži toj funkciji.

Od preostalih 13 opština u kojima se glasalo, DPS bi na vlasti mogao da ostane u tri, dok bi ostale mogle da povedu stranke suprotstavljene partiji Mila Đukanovića.

I ove izbore u Crnoj Gori obeležila je visoka izlaznost birača od oko 70 odsto, a veći incidenti zabeleženi su samo u Šavniku gde na nekoliko biračkih mesta glasanje nije počelo jer su se pojedini članovi biračkih odbora žalili na uvećan broj upisanih birača u odnosu na prethodne izbore.

Lokalni izbori u ovim opštinama trebalo je da budu održani tokom proleća i leta, ali su na zahtev tadašnje vladajuće većine u Skupštini Crne Gore odloženi za jesen.

U međuvremenu, manjinska vlada Dritana Abazovića, lidera pokreta Ura, koju je podržavala DPS Mila Đukanovića, ostala je bez većine.

Već tokom naredne godine, Crnu Goru zasigurno očekuju redovni predsednički izbori, a politički akteri najavljuju i mogućnost vanrednog glasanja za Skupštinu Crne Gore.

PODGORICA DOBIJA NOVU VLAST

DPS je pojedinačno najjača stranka u Podgorici, ali najviše razloga za slavlje imaju drugoplasirani – pokret stručnjaka u politici Evropa sad, osnovan nekoliko meseci pre ovih izbora.

Kandidat za gradonačelnika Jakov Milatović kaže da je sada cilj da se brzo postigne dogovor sa budućim koalicionim partnerima.

„Činimo to kako bismo što pre, bez DPS-a, počeli da rešavamo probleme građana Podgorice i kako bismo što pre od Podgorice napravili bolje i pravednije mesto za život svih građana i građanki”, rekao je Milatović u izbornoj noći.

Koalicione partnere Milatovićeva grupa tražiće u listi Demokratskog fronta i stranke Demokrata sa kojima ima dovoljnu većinu za formiranje vlasti.

Ovakva matematika čini da za formiranje koalicije nije neophodna stranka Ura premijera Dritana Abazovića koja je lošijim rezultatom u Podgorici kažnjena za neformalnu koaliciju sa Đukanovićevim DPS-om u formiranju manjinske vlade.

„Poruka je da moramo da se okrenemo drugim stvarima – da ruka pravde stigne one koje treba, da se građani okrenu radu i boljem životu, a da političke strukture sruše neke barijere koje su do sada postojale”, poručio je Abazović.

Sumornu izbornu atmosferu u DPS-u pojačala je činjenica da se lider stranke nijednom tokom kampanje nije pojavio na skupovima u Podgorici, a na plakatima nije bilo ni imena stranke, ni imena Mila Đukanovića.

„Mi smo ubedljivo najjača politička snaga u Podgorici i u svakoj evropskoj demokratiji bismo još večeras proglašavali pobedu.

„Ipak, za očigledno nastalu razliku između naših očekivanja i ostvarenog rezultata, sva odgovornost je samo na meni”, rekao je dosadašnji gradonačelnik Ivan Vuković.


REZULTATI LOKALNIH IZBORA U PODGORICI

 • DPS i partneri: 38,1 odsto, 24 mandata
 • Evropa sad: 21,7 odsto, 13 mandata
 • Demokratski front: 18,2 odsto, 11 mandata
 • Demokrate: 10,8 odsto, 6 mandata
 • Ura: 6,4 odsto, 4 mandata

Podaci Centra za demokratsku tranziciju na osnovu prebrojanih svih biračkih mesta.

KAKVA JE SITUACIJA U OSTALIM GRADOVIMA?

Prve preliminarne rezultate u izbornoj noći uglavnom nisu objavljivale opštinske izborne komisije u 13 opština širom Crne Gore u kojima se glasalo, već su to činile stranke pa će se na zvanične podatke i zaključke o pobednicima – još čekati.

 • Bar: Stranke oko DPS-a su uz pomoć koalicionih partnera blizu formiranju vlasti. Međutim, opozicione partije tvrde da će trka biti neizvesna do poslednjeg prebrojanog glasa.
 • Bijelo Polje: DPS i Bošnjačka stranka blizu su većine potrebne za formiranje vlasti, iako opozicija tvrdi da nisu sve šanse izgubljene.
 • Budva: Demokratski front ostvario je apsolutnu pobedu i može samostalno da formira vlast, ostavljajući u opoziciji dosadašnje koalicione partnere Demokrate, ali i koaliciju oko DPS-a.
 • Danilovgrad: Iako je DPS pojedinačno najjača stranka u ovom gradu, vlast bi mogla da izgubi od koalicije koju bi predvodio pokret Evropa sad, a činile je i Demokratski front, Demokrate, Ura i manje partije.
 • Žabljak: Durmitorska inicijativa mogla bi da predvodi novu vlast kao jedina lokalna stranka koja je postigla veliki uspeh na ovim izborima, a u koaliciju bi mogle da uđu Demokrate, Demokratski front i SNP, ostavljajući DPS izvan vlasti.
 • Zeta: U opštini koja je iz Podgorice izdvojena nekoliko meseci pre izbora, ubedljivo je pobedio Demokratski front koji bi koalicionog partnera mogao da traži u Demokratama – ukoliko im uopšte bude potreban.
 • Kolašin: Široka koalicija dosada opozicionih stranaka koju predvode Demokrate mogla bi da formira vlast i tako pošalje u opoziciju do sada vladajući DPS.
 • Plav: Koalicija koju predvodi DPS osvojila je više mandata nego sve ostale liste zajedno, dok je drugoplasirana Bošnjačka stranka.
 • Plužine: U tradicionalnom uporištu, Socijalistička narodna partija (SNP) osvojila je natpolovičnu većinu i nastaviće da samostalno vlada opštinom.
 • Pljevlja: Demokratski front osvojio je najviše mandata što mu daje šansu da sa Demokratama, Evropom sad i SNP-om formira vlast, šaljući drugoplasirani DPS u opoziciju.
 • Rožaje: Bošnjačka stranka saopštila je da je osvojila 22 mandata, što joj daje mogućnost da samostalno formira vlast u lokalnom parlamentu.
 • Tivat: Iako je DPS pojedinačno najjača stranka, veće šanse za formiranje vlasti u Tivtu imaju dosadašnji vladajući koje predvode Demokrate i Evropa sad. Brojne manje stranke mogle bi da odluče buduće odnose.
 • Šavnik: Do ponavljanja izbora na tri do pet biračkih mesta, gotovo su izjednačeni rezultati lista Demokratskog fronta i koalicije oko DPS-a.

ŠTA DALJE?

Glasački listići sa lokalnih izbora još nisu prebrojani, a u Crnoj Gori je već jasno da će se priča o izborima – nastaviti.

Politička kriza u ovoj zemlji nije ništa bliža razrešenju, a mnoge institucije nalaze se u blokadi.

Vlada Dritana Abazovića je u tehničkom mandatu jer joj je DPS Mila Đukanovića uskratila podršku.

U sedmici koja je prethodila izborima, vlada kojoj je već izglasano nepoverenje smenila je dva ministra – odbrane i spoljnih poslova – posle čega je još jedan član vlade podneo ostavku.

Kao rešenje krize, nova-stara parlamentarna većina, identična onoj koja je formirana posle parlamentarnih izbora 2020. kada je DPS prvi put izgubila vlast posle tri decenije, predložila je Miodraga Lekića za novog mandatara.

Vlast su 2020. formirale liste oko Demokratskog fronta, Demokrata i Ure, ali vlada na čelu sa ekspertskim premijerom Zdravkom Krivokapićem potrajala je nešto više od godinu dana.

Predsednik Đukanović nije prihvatio ovaj predlog uz obrazloženje da „nije uveren” da postoji većina koja podržava Lekića.

Predložio je raspuštanje parlamenta, što nova većina – nije prihvatila.

Đukanovićev predsednički mandat ističe na proleće 2023, pa će u to vreme sigurno biti organizovani redovni predsednički izbori.

Prvi put bi u Crnoj Gori moglo da se desi da se tada istovremeno glasa i na vanrednim parlamentarnim izborima koji bi mogli da budu način da se politička scena odblokira.

Ipak, takva kombinacija izbora mogla bi da unese i dodatnu pometnju jer bi stranke, pre svega opozicije, morale da se opredele u koliko kolona nastupaju na parlamentarnim, a koga od kandidata podržavaju na predsedničkim izborima.

Demokratska partija socijalista ostaje pojedinačno najjača stranka u Crnoj Gori, ali je očigledno da od 2020. na svim lokalnim izborima ostvaruje slabije rezultate i da podrška partiji Mila Đukanovića slabi – istina, ne velikom brzinom.

Pokret Evropa sad osnovan je neposredno pred ove lokalne izbore i sigurno će želeti da se naredno glasanje organizuje što pre – da bi se stranka pojavila kao akter i na nacionalnoj političkoj sceni i potvrdila dobar rezultat, pre svega u Podgorici i Danilovgradu.

Demokratski front izgubio je deo pristalica u glavnom gradu, ali je u Budvi i gradovima na severu zemlje ostvario veoma dobre rezultate što ovu stranku, blisku zvaničnom Beogradu, i dalje pozicionira kao jednog od najvažnijeg igrača u Crnoj Gori.

Demokrate Alekse Bečića su se u poslednje dve godine, od izborne pobede 2020, držale rezervisano u prekombinovanjima vlasti što im je donelo bolje rezultate na lokalnim izborima, a koje sada imaju želju da potvrde i na izborima za parlament.

Stranka Ura premijera Dritana Abazovića ozbiljno je opomenuta na izborima u Podgorici – slabiji rezultat od očekivanog i izostanak željenog statusa neophodnog „jezička na vagi” smanjiće pregovaračku moć premijera koji predvodi vladu u tehničkom mandatu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti