27.05.2024.
HomeNovostiU RS-u 39 novih slučajeva zaraze korona virusom, osam medicinskih radnika

U RS-u 39 novih slučajeva zaraze korona virusom, osam medicinskih radnika

U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj potvrđeno je 39 novih slučajeva zaraze virusom korona, a među oboljelima je i osam medicinskih sestara i tehničara, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

Kako su dodali, za posljednja 24 sata testirano je 765 laboratorijskih uzoraka iz 38 opština.

Dvadeset tri osobe su iz Banjaluke, po tri iz Laktaša i Prijedora, po dvije iz Gradiške i Kotor Varoša, te po jedna osoba je iz Doboja, Prnjavora, Kozarske Dubice, Oštre Luke, Pala i Kalinovika.

“Kod većine osoba kod kojih je potvrđen novi virus korona riječ je o bliskom ili porodičnom kontaktu sa ranije potvrđenim slučajevima, dok dio osoba nije mogao da navede epidemiološku vezu sa pozitivnim slučajem”, inavodi se u saopštenju.

Prema polnoj strukturi oboljelih 16 je žena i 23 muškaraca. Tri žene su starije dobi, deset srednje i tri mlađe životne dobi. Osam muškaraca je starije, 12 srednje, a trojica su mlađe životne dobi.

Među zaraženima je šest medicinskih radnika sa Univerzitetskog kliničkog centra RS i dvoje iz bolnice u Gradišci.

U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 časa, testirano je i još 130 zdravstvenih radnika iz Banjaluke, Gradiške, Istočne Ilidže, Doboja, Trebinja, Laktaša, Broda, Stanara, Prnjavora, Prijedora, Dervente, Teslića, Ugljevika, Sokoca i Rogatice i ovi nalazi su negativni.

Testirano je i ukupno 65 osoba koje rade i borave u domovima za starija lica, a pozitivnost je potvrđena kod jedne radnice u domu za starija lica u Kalinoviku. Svih 10 testiranih radnika JU Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” Banjaluka su negativni na test virusa korona.

Testirano je i 14 zdravstvenih inspektora koji rade na graničnim prelazima, čiji su nalazi negativni. Testirano je ukupno 70 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i ti nalazi su, takođe, negativni.

Do sada je u Srpskoj ukupno registrovano 656 osoba pozitivnih na novi virus korona, 23 osobe su preminule od posljedica oboljenja COVID-19, a oporavljene su 342 osobe.

Iz Ministarstva ističu da je u Republici Srpskoj do sada na novi virus korona obavljeno ukupno 10.403 testiranja.

“U UKC RS ukupno se liječe 93 osobe sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID-19 hospitalizovano je 39 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji šest pacijenata. Kod šest pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a tri osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je šest pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) su 33 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom”, navode u Ministarstvu.

U Bolnici “Sveti Apostol Luka” u Doboju zbrinuto je pet pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje osam osoba, u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu pet, u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru pet pacijenta i u Univerzitetskoj bolnici u Foči jedan pacijent.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci nalazi se 65 osoba, u Studentskom domu u Trebinju 31, u Domu učenika Bijeljini jedna osoba, u Studentskom domu u Istočnom Sarajevu jedna osoba i u Studentskom centru Zvornik dvije osobe.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno se nalazi 3.518 osoba, a nadzor je završen kod 21.498 osoba.

Na sedam graničnih prelaza u Republiku Srpsku je tokom 24 časa ušlo ukupno 93 osobe, 88 osoba je izašlo iz karatina i upućeno u lokalne karantine u opštinama, a trenutno se u karatinima na sedam graničnih prelaza nalazi ukupno 13 osoba.

“Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona, te ističu da će sa Institutom za javno zdravstvo RS nastaviti da redovno obavještavaju javnost o epidemiološkoj situaciji u RS”, zaključuje se u saopštenju.

 

 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti