U Njemačkoj sve više krivotvorenih potvrda o vakcinaciji

0

Njemačka kancelarija za borbu protiv kriminala upozorila je danas na pojavu sve većeg broja falsifikovanih potvrda o vakcinaciji protiv virusa korona i na bezbjednosne nedostatke tih dokumenata.

Potpuno vakcinisane osobe već nekoliko sedmica olakšano ulaze u zemlju i odlaze frizeru ili u kafiće i restorane.

– U Njemačkoj su se pojavile falsifikovane potvrde o vakcinaciji, a samo u Bavarskoj je zabilježeno nekoliko desetina slučajeva – saopšteno je iz ove kancelarije.

Strahuju da bi se broj takvih potvrda mogao povećati stupanjem na snagu olakšica za osobe koje su vakcinisane.

– Očekuje se da će na osnovu zakonskih olakšica za vakcinisane porasti potražnja za falsifikovanim potvrdama o vakcinaciji – navodi se u saopštenju.

Državno tužilaštvo u Minhenu saopštilo je da se preko raznih internet platformi, poput Telegrama, mogu relativno lako nabaviti ove potvrde.

– Cijene potvrda o vakcinaciji protiv virusa korona kreću se od visokih dvoznamenkastih do niskih troznamenkastih iznosa u evrima – navode iz tužilaštva.

Prema istraživanjima javnog servisa ARD, broj članova grupa na aplikaciji Telegram preko kojih se traže i nude falsifikovane potvrde višestruko se povećao posljednjih sedmica.

Portparol državnog tužilaštva pojašnjava da je falsifikovanje kompletnih knjižica o vakcinaciji ili potvrda relativno lako.

Posao falsifikatorima olakšavaju i oni koji fotografije potvrda o vakcinaciji šire preko društvenih mreža i time otkrivaju serijske brojeve vakcina koji se zatim koriste na falsifikovanim dokumentima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here