13.07.2024.
HomeNovostiU narednih 15 dana u BiH - skok broja oboljelih od koronavirusa

U narednih 15 dana u BiH – skok broja oboljelih od koronavirusa

U narednih petnaest dana u Bosni i Hercegovini može se očekivati porast broja novooboljelih od koronavirusa bez obzira na sve mjere koje poduzimamo, izjavila je epidemiologinja Federalnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrea Jurić.

– Bez obzira na to što svakog dana poduzimamo nove mjere koje postaju rigoroznije, bez obzira na to što svi koji dođu u BiH moraju u karantin, očekujemo sličan scenarij kao u zemljama u okruženju i porast broja oboljelih u narednim danima – kazala je dr. Jurić.

Istaknula je kako je nerealno ovu epidemiju porediti s ranijim epidemijama gripe, dodavši kako za epidemiju koronavirusa “vrijede neka nova pravila”.

– Bitno je istaknuti da nije jednako smrtonosna kao gripa, ali postoje mnogi indikatori koji upućuju na opasnost pojedine infekcije, a to nije samo stopa smrtnosti. Ovaj virus znatno je opasniji od virusa gripe i to je vrlo važno istaknuti – poručila je dr. Jurić.

Kazala je kako je u ovoj situaciji bitna samozaštita, kao i pridržavanje preporučenih mjera za suzbijanje širenja epidemije.

– Samoizolacija, samozaštita, higijenske mjere, kao i socijalna distanca, izrazito su važni za građane u ovoj situaciji – ocijenila je te je poručila građanima da ih ne može zaštiti nijedna mjera ako sami sebe ne zaštite.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti