U Londonu masovni protesti protiv korona-mjera

0

Članovi organizacije StandUpX, okupili su se u Londonu kako bi izrazili nezadovoljstvo uvedenim mjerama protiv koronavirusa i vakcinisanju, javlja Anadolu Agency (AA).

Članovi grupe okupili su se na trgu Trafalgar, iako je u toj zemlji zabranjeno okupljanje više od šest osoba. Demonstranti smatraju kako su im zbog mjera ograničene slobode.

Okupljeni su isticali transparente na kojima je pisalo ”Nismo odobrili“, “Prevara COVID-19”, ”Kada je tiranija postala zakon?” te zahtijevali ukidanje mjera.

Demonstracije kojima je prisustvovalo oko 2.000 ljudi, održane su pod pojačanim sigurnosnim mjerama, a incidenti nisu zabilježeni.

Na protestima prošle sedmice došlo je do sukoba demonstranata i policije, a privedene su 32 osobe.

U Velikoj Britaniji su jučer potvrđena 6.874 nova slučaja zaraze što je rekordan broj od pojave COVID-19.

S 41.936 smrtnih slučajeva, Velika Britanija je zemlja s najviše preminulih od COVID-19 u Evropi, a broj novozaraženih nastavio je rasti od augusta.

Naučni savjetnik britanske vlade Patrick Vallance 20. septembra je upozorio kako broj zaraženih koronavirusom svake sedmice bude udvostručen, te da ukoliko se nastavi taj trend sredinom oktobra bi moglo biti oko 50.000 novozaraženih na dnevnom nivou.

U okviru novih mjera u zemlji, u barovima i restoranima pružanje usluga je dozvoljeno samo za stolovima, a radno vrijeme je do 22 sata.

Maske je obavezno nositi u prodavnicama, taksiju i objektima u sektoru pružanja smještaja, a od 28. septembra broj gostiju na svadbama bit će smanjen s 30 na 15.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije od 14. septembra zabranjeno je okupljanje više od šest osoba, a ukinut je i plan o djelomičnom otvaranju stadiona od 1. oktobra.

U okviru mjera, za nenošenje maske i nepoštivanje zabrane okupljanja šest osoba predviđena je novčana kazna od 200 funti.

Britanski premijer Boris Johnson kazao je kako će ova ograničenja na snazi biti šest mjeseci.

 

 

 

anadolija