27.05.2024.
HomeNovostiU javnim ustanovama i preduzećima TK - milionska dugovanja, a niko nije...

U javnim ustanovama i preduzećima TK – milionska dugovanja, a niko nije odgovoran

Zatečeno finansijsko i opšte stanje u pojedinim javnim preduzećima ustanovama i ministarstvima čiji je osnivač Vlada ili Skupština Tuzlanskog kantona, zaključno sa posljednjim danom prošle godine je katastrofalno i zabrinjavajuće, tvrdi skupštinska većina. O tome je raspravljano i na posebnoj tematskoj sjednici.

Sjednicu je inicirao Klub Demokratske fronte, a prema tvrdnjama skupštinske većine najteže stanje je u Univerzitetskom kliničkom centru, Univerzitetu u Tuzli, Rudniku soli, Međunarodnom aerodromu Tuzla i Direkciji cesta. Osim zatečenog finansijskog gubitka, u pojedinim ustanovama i preduzećima  zatečeni su i loši međuljudski odnosni.

„Svjedoci smo da su višemilionski gubici i želimo da jednom podvučemo crtu da bi znali tačno gdje stojimo i da građanima jasno kažemo šta su mjere ove Vlade“, tvrdi Mahir Mešalić, predsjednik Kluba DF u Skupštini TK.

„Smatramo da je potrebno ukazati na propuste koje imamo u radu Univerzitetskog kliničkog centra, gdje su dugovi pomenute institucije preko 40 miliona KM, a u isto vrijeme nemamo jasnu strategiju zapošljavanja“, kaže Midhat Čaušević, zastupnik SDA u Skupštini TK.

U opoziciji smatraju da su materijali dostavljeni za raspravu nepotpuni.

„Koje su to godine kad su nastali gubici, ko su odgovorne osobe koje su bile imenovane na poziciju direktora u tim preduzećima i zašto to radimo kad nam nisu gotovi završni računi“, pita se Senad Alić, predsjednik Kluba PDA u Skupštini TK.

„Imate situaciju da su isključena dioničarska društva sa većinskim državnim kapitalom, kao što je recimo GIKIL koji upošljava 1000 radnika i koji je puno značajniji od recimo Zaštićenog pejzaža Konjuh koji zapošljava tri, četiri radnika, da ne upoređujem budžete“, navodi Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK.

Univerzitet u Tuzli duguje 13,5 miliona maraka  za porez, Šume TK 6,2 miliona, dok je dug Opće bolnice Gračanica 1,21 milion maraka. Univerzitet u Tuzli je u teškoj situaciji, gdje je zaposlen 51 asistent, a 190 redovnih profesora.

„Treba da se otklone propusti u radu Univerziteta, ne samo Univerziteta u Tuzli, nego Univerziteta na području Federacije BiH kada je u pitanju sklapanje Ugovora o radu i Ugovora o djelu“, kaže Senad Alić, predsjednik Kluba PDA u Skupštini TK.

Dok skupštinska većina u TK želi napraviti presjek u preduzećima i ustanovama te definisati dalje korake, opozicija smatra  da je to u ovom trenutku nemoguće uraditi iz niza razloga.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti