27.05.2024.
HomeSvijetU izraelskim napadima na Gazu ubijeno ajmanje 7 novinara, 10 ranjeno, 2...

U izraelskim napadima na Gazu ubijeno ajmanje 7 novinara, 10 ranjeno, 2 se vode kao nestali

U napadima koje je izraelska vojska izvela na palestinski blokirani pojas Gaze život je izgubilo najmanje sedam novinara, deset je ranjeno, a dvoje novinara se vode kao nestali, javlja Anadolu.

Vladin ured za medije u Gazi saopćio je i imena poginulih novinara, a to su Said al-Tavil, Muhammed Subh, Hisham en-Nawacihe, Ibrahim Lafi, Muhammed Cergun, Muhammed es-Salihi, Esad Semlah, dok su Nidal al-Vahidi i Haytham Abdulvahid evidentirani kao nestali.

40 medijskih institucija oštećeno

U saopćenju se navodi i da je 40 medijskih institucija potpuno ili djelimično oštećeno tokom izraelskog bombardovanja civilnih naselja u Gazi.

Palestinski novinari Said al-Tavil i Muhammad Subh su izgubili živote u noćnim intenzivnim zračnim napadima izraelskih ratnih aviona na okrug Rimal u Gazi. Njihova tijela nosile su kolege novinari, koji su im danas klanjali i dženazu-namaz.

Šef Ureda za medije pri Hamasovoj vladi u Gazi Selame Maruf na dženazi je kazao da su novinari bili žrtve “izraelskog divljaštva, jer su izraelske snage hladnokrvno gađale novinare dok su izvještavali sa terena i dok su na sebi nosili vidno istaknuta novinarska obilježja”.

Prekinuti šutnju

Maruf je pozvao međunarodne institucije u vezi sa slobodom štampe i izražavanja da prekinu šutnju koja ohrabruje Izrael.

Portparol Hamasa Hazim Kasim je u svom govoru u ime palestinskih grupa rekao da je Izrael namjerno ubio novinare kako bi prikrio činjenice.

Kasim je izjavio da će palestinski mediji nastaviti da razotkrivaju zločine Izraela.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti