18.04.2024.
HomeNovostiU Federaciji BiH godinama niko ne sprečava sukob interesa

U Federaciji BiH godinama niko ne sprečava sukob interesa

U Federaciji BiH vlada anarhija kada je u pitanju sprečavanje sukoba interesa, jer ga nema ko kontrolisati.

Naime, od 2013. godine u ovom entitetu ne postoji, a niti se provodi Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Federalni parlamentarci kažu da, iako je bilo pokušaja da se formira parlamentarna komisija koja bi se bavila ovim važnim pitanjem, to se do danas nije ostvarilo, jer, kako ističu, ne postoji politička volja.

Sagovornici “Nezavisnih novina” kažu da je problem i to što tu nije riječ samo o FBiH i njenom javnom aparatu, jer tu su i niži nivo vlasti, kantoni, općine i gradovi, u kojima se ne provjerava niti sprečava sukob interesa.

Ismet Osmanović (SDA), poslanik u Predstavničkom domu FBiH, za “Nezavisne novine” kaže da je FBiH čekala državu i njenu komisiju, ali su sa državnog nivoa rekli da nemaju zakonsku osnovu da kontrolišu sukob interesa u FBiH i onda je to sve stalo.

“Nemamo komisiju koja bi se bavila time zbog toga što ne postoji politička volja. U ovom trenutku Nadvladavaju političke snage kojima nije u interesu da se formira jedno takvo tijelo”, rekao je Osmanović.

Aner Žuljević (SDP), delegat u Domu naroda FBiH, smatra da je FBiH imala namjeru da kontroliše sukob interesa, mogla je implementirati zakon na nivou BiH, koji nije savršen, ali je omogućavao kontrolu kroz komisiju.

“Stvar je vrlo jednostavna. Odluka vlasti je da se ne kontroliše sukob interesa. Jedva su dočekali situaciju u kojoj se jednostavno ne mora voditi računa o tome nego mogu smještati osobe različitih afiniteta na bilo koja mjesta i onda se dogodi eksplozija sukoba interesa. Nama će trebati pandemijske mjere u legislativi da zaustavim tu priču”, kazao je Žuljević.

Žuljevićev stranački kolega Irfan Čengić, poslanik u Predstavničkom domu FBiH, za “Nezavisne novine” kaže da je, zajedno sa delegatom Elmedinom Konakovićem, predložio izmjene i dopune zakona u decembru prošle godine kojim bi se omogućila primjena važećeg zakona koji se ne primjenjuje osam godina, jer nema tijela za implementaciju zakona.

“Paralelno smo dostavili i inicijativu za donošenje novog reformskog zakona prema tekstu koju su radili eksperti uz pomoć britanske ambasade. Podsjećam da je u 14 tačaka Mišljenja Evropske komisije o BiH tretirana i ova oblast. Očekujem da će Predsjedavajući Parlamenta uskoro staviti ovaj zakon na dnevni red”, kazao je Čengić.

Zdenka Džambas (HDZ), delegat u Domu naroda FBiH, za “Nezavisne novine” ističe da nije bilo razgovora o formiranju nadležne komisije i da je poseban problem to što parlamentarci ne znaju ni kome da se obrate ako imaju upit o sukobu interesa ili o javnim nabavkama.

“Kad postavimo pitanje, kažu nam u Federaciji: ‘Mi s tim nemamo ništa, pitajte državnu komisiju'”, kazala je Džambasova.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti