State Department: Još nisu saopštena nova imena na crnoj listi, ali Dodik je stari član i za kazne neupitan

0

SAD još nije objavio nova imena u vezi sa uredbom predsjednika Joea Bidena o Zapadnom Balkanu, izjavio je večeras portparol State Departmenta Ned Price za Glas Amerike, odgovarajući na pitanje da li će potencijalno novi ljudi biti na crnoj listi.

“Međutim, zahvaljujući uredbi moći ćemo se pozabaviti najhitnijim prijetnjama stabilnosti i napretku demokratskih institucija”, rekao je Price, prenijela je Beta.

On je dodao da je SAD posvećen “promovisanju demokratije, transparentnosti, odgovornosti i demokratskom upravljanju širom Zapadnog Balkana, u skladu sa standardima koje države moraju ispuniti kako bi ispunile svoj cilj napredovanja na evropskom putu“.

Prijetnja nacionalnoj sigurnosti

Biden je izdao naredbu kojom se zamrzava imovina i zabranjuje ulazak pojedincima u SAD koji predstavljaju prijetnju sigurnosti i miru bilo koje zemlje Zapadnog Balkana.

Izvršni nalog obuhvatit će i osobe koja su direktno ili indirektno umiješane u korupciju, zloupotrebu javnih sredstava, primanje mita i slično.

Početkom juna, administracija SAD-a je zvanično proglasila borbu protiv korupcije ključnom za američku nacionalnu sigurnost.

„Korupcija predstavlja prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti, ekonomskoj jednakosti, globalnoj borbi protiv siromaštva, razvojnim naporima i samoj demokratiji”, rekao je tada Biden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here