U BiH prijavljena 66 smrtna slučaja i više od 540 novozaraženih Covidom-19

0

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine prijavljena su 983 uzorka, od čega su 362 pozitivna na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

Do sada je testirano ukupno 263.147 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 51.320 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 31.615 pacijenata, a u protekla 24 sata oporavak je zabilježen kod 823 pacijenta. Trenutno je aktivno 18.314 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 37 novih smrtnih ishoda.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 1.391.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković kazao je kako je u posljednja 24 sata testirano 407 osoba od čega je 181 pozitivno. Preminulo ih je 26.

Riječ je o osobama srednje i starije životne dobi od kojih su četiri osobe iz Doboja, tri iz Banjaluke, po dvije iz Zvornika, Bijeljine i Bileće i po jedna osoba iz Rogatice, Čajniča, Pala, Prijedora, Novog Grada, Kupresa, Šipova, Gradiške, Trebinja, Teslića, Vukosavlja, Šamca i Stanara.

Od ukupnog broja zaraženih 101 je muškarac i 80 žena, od kojih je 25 mlađe, 109 srednje i 47 osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta 90 osoba je iz Banjaluke, 31 iz Prnjavora, po 10 iz Kozarske Dubice i Laktaša, sedam iz Mrkonjić Grada, po pet iz Bijeljine, Gradiške i Lopara, po tri iz Zvornika i Čelinca, po dvije iz Kneževa, Ugljevika i Šipova i po jedna osoba je iz Dervente, Istočnog Novog Sarajeva, Kotor Varoša, Milića, Ribnika i Srpca.

“Epidemiološka situacija je nepovoljna i dalje. Imamo nastavak povećanja broja oboljelih. U nekim lokalnim zajednicama je došlo do pogoršanja u nekim do smirivanja. Moramo apelovati na poštivanje epidemioloških mjera posebno u ovom periodu kada temperatura ide ispod nula stepeni. Ne smijemo zaboraviti na masku, distancu i pojačanu ličnu higijenu i dezinfekciju prostora u kojem živimo i radimo”, rekao je Zeljković.

Hospitalizovano je 1.027, od kojih je 53 na respiratoru.

Istakao je kako od sutra počinje vakcinacija za virus gripe koja štiti od četiri soja gripe. Pozvao je građane da pristupe procesu vakcinacije i budu strpljivi.

Distribucija vakcina je počela danas prema domovima zdravlja, ukupno 20.000 doza za one kategorije stanovništva koji imaju pravo na besplatnu vakcinaciju.

Oni koji žele da se vakcinišu, a nemaju pravo na besplatnu vakcinaciju, to mogu izvršiti u Institutu za javno zdravstvo RS uz uplatu, u periodu od 8 do 16 sati. U ove svrhe nabavljeno je 5.000 doza.

Danas je u Brčko distriktu BiH registrovano četiri nova slučaja zaraze virusom korona. Preminule su tri osobe.

U toku dana je bilo sedam prijema: 1941., 1993., 1950., 1953., 1983., 1956. i 1972. godište. Jedan pacijent lakša klinička slika, pet srednje teška klinička slika i jedan pacijent teška klinička slika. Bila su tri otpusta na kućno liječenje. Na neinvazivnoj ventilaciji se nalaze tri pacijenta.