24.07.2024.
HomeNovostiU Barseloni uhapšen Ado Alagić, optužen da je ‘93. mučio Bošnjake i...

U Barseloni uhapšen Ado Alagić, optužen da je ‘93. mučio Bošnjake i Srbe u logoru HVO kod Čapljine

U Barceloni je uhapšen Ado Alagić zvani Lav koji je u BiH optužen za mučenje zatvorenika u logoru Gabela kod Čapljine 1993. godine gdje je bio zadužen za čuvanje logoraša.

Španska nacionalna policija uhapsila je u Barceloni Adu Alagića zvanog Lav, 61-godišnjeg državljanina BiH, za kojim je bila raspisana međunarodna potjernica zbog optužbi u umiješanost u ratne zločine tokom rata u BiH.

Španska policija ga je tražila od februara, kada je za njim raspisana potjernica iz Bosne i Hercegovine.

Alagića u BiH čeka suđenje za zločine u logoru Gabela 1993. godine kod Čapljine, njegovog rodnog mjesta. Kkonkretno, za njim se traga zbog krivičnog djela mučenja u logoru u kojem je bio zadužen za čuvanje, zvanično je saopćeno iz policije.

Logor Gabela ili Zatvor Gabela bio je zatvorski llogor kojim je upravljala “Hrvatska zajednica Herceg-Bosna” i Hrvatsko vijeće odbrane u Gabeli. Logor se nalazio nekoliko kilometara južno od Čapljine, a zatvorenici su bili Bošnjaci i Srbi. Rukovodioci ovog logora su ili u bjekstvu ili osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.

Hapšenje Alagića je izvršeno u Španiji 15. septembra i trenutno se nalazi u pritvoru.

Alagić, koji je koristio lažni identitet, lociiran je u Barseloni, a policija procjenjuje da je u Španiji živio više od godinu dana. Vlasti su Alagiću pokušavale suditi od 2017. godine no on je bio nedostupan pravosudnim organima u našoj zemlji.

Podsjetimo, Ado Alagić je 2016. godine osuđen na jednu i po godinu zatvora nakon što je priznao da je kao zatvorenik, koji je vršio dužnost redara u drugom logoru – Dretelj, tukao šlaufom i kocem Mustafu Hodžićxa, a šipkom Semira Balavca.

“On je bio zatvorenik, kao i mi ostali. Ne znam gdje je spavao i jeo, ali mi se čini da je imao privilegiran položaj u logoru Dretelj, a to znači da je mogao tući druge zarobljenike. Mene je Alagić izvodio na žicu, rekao bi mi da legnem i tukao bi me. Prvi put me udarao šlaufom, drugi put kocem, a treći put kablom”, kazao je svjedok tokom suđenja za zločine u logoru Dretelj.

Semir Balavac također je tokom suđenja naveo da je viđao Alagića u Dretelju.

“Izvodili bi nas na pistu da jedemo. Onda bi nam rekli da legnemo na leđa na vruć beton. Alagić nas je tada udarao šipkom po licu, znao nas je i šamarati”, kazao je Balavac.

D.Be. /Klix,ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti