18.07.2024.
HomeNovostiTwitter suspendovao naloge političara u Srbiji

Twitter suspendovao naloge političara u Srbiji

Tviter (Twitter) nalozi nekoliko poslanika i političara vladajuće Srpske napredne stranke u Srbiji, koji su na neko vreme bili suspendovani, ponovo su aktivni od sredine dana 19. avgusta.

Kompanija Tviter suspendovala je naloge na desetine aktuelnih i bivših poslanika i političara vladajuće Srpske napredne stranke u Srbiji, kao i jednog Vladinog zvaničnika.

Među suspendovanim nalozima bio je i Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, koga je na tu funkciju 2020. imenovala Vlada Srbije.

“Upravo mi je Tviter, bez obrazloženja, suspendovao nalog na kojem sam imao 34.000 pratilaca”, potvrdio je Gujon u objavi na Fejsbuku (Facebook).

Iako je javnosti u Srbiji Gujon poznat kao humanitarac koji pomaže Srbima na Kosovu, u Francuskoj je zabeleženo i njegovo političko delovanje u ekstremno desničarskom Bloku identitaraca.

Tviter je suspendovao naloge i 13 poslanika Srpske napredne stranke (SNS), koju predvodi aktuelni predsednik Aleksandar Vučić.

Među njima su, kako je navela nevladina organizacija CRTA koja prati rad Skupštine, bili nalozi Nevene Đurić, Sandre Božić, Milice Nikolić, Jelene Obradović, Aleksandra Markovića, Krsta Janjuševića, Dušana Radojevića, Jelene Žarić Kovačević, Aleksandre Tomić, Staše Stojanović, Olje Petrović, Zorana Tomića i Andrijane Vasić.

U svojoj reakciji na Instagramu Sandra Božić objavila je fotografiju kojom je poručila da je Tviter cenzor.

“Ako ne braniš slobodu govora za ideje koje ne voliš, kada dođu po ideje koje voliš, već si izgubio”, napisala je Božić u objavi, citirajući reči pisca Neila Gaimana.

Kako je CRTA objavila, sem 13 poslanika aktuelnog saziva Skupštine, Tviter je suspendovao i naloge najmanje šest bivših poslanika iz redova SNS.

Tviter je suspendovao i pojedine visoko rangirane članove SNS, a među njima je gradski menadžer u Beogradu Miroslav Čučković, kao i Slaviša Mićanović, za koga lokalni mediji navode da predvodi internet tim SNS.

Tviter se nije javno oglašavao po pitanju niza suspendovanih naloga u Srbiji, niti je kompanija bila dostupna za hitan komentar.

O brojnosti naloga koji su suspendovani govori i tvit poslanika SNS Vladimira Đukanovića, čiji nalog je aktivan, ali koji je 18. avgusta otkrio u objavi da mu je Tviter “skinuo” 500 pratilaca.

“Puna podrška Tviteru za uklanjanje botovskih naloga”, napisao je Đukanović.

Na sajtu kompanije objašnjava se da Tviter ima pravo da suspenduje naloge koji krše pravila te društvene mreže.

“Većina naloga koje suspendujemo suspendovana je zato što su neželjeni sadržaji, ili jednostavno lažni, i predstavljaju bezbednosne rizike za Tviter i za sve koji koriste Tviter”, navodi se na sajtu.

Takođe, kako se objašnjava, ako kompanija posumnja da je neki nalog hakovan ili kompromitovan, može ga suspendovati dok ne bude obezbeđen i vraćen vlasniku naloga kako bi se smanjile potencijalno zlonamerne aktivnosti izazvane kompromitacijom.

Kompanija takođe može suspendovati nalog i ako je prijavljeno da krši Tvitter pravila o zloupotrebi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti