23.04.2024.
HomeNovostiNova afera na pomolu - 28 miliona KM za neutrošene količine ličnih...

Nova afera na pomolu – 28 miliona KM za neutrošene količine ličnih karti

Je li u BiH na pomolu nova afera? Naime, naša zemlja bi mogla platiti 28 milijuna maraka za neutrošene količine osobnih iskaznica koje se ugovorom obvezala platiti. Podsjećamo, 2012. godine, Agencija za identifikacijske dokumente BiH i ponuđač Milbauer potpisali su ugovor koji je više puta bio pod sumnjom da je rezultat brojnih nepravilnosti. Deset godina poslije, nakon isteka ugovora, ostaje pitanje jesmo li samo žrtve nemara nadležnih ili su, pak, u pitanju veće političke igre.

Od ugovorenih 5 miliona ličnih karti, neiskorišteno je više od milion i 500. Zbog toga bi, prema svemu sudeći, Bosna i Hercegovina mogla oštetiti budžet za 28 miliona maraka koje bi, apsurdno rečeno, izdvojila za neiskorištene lične karte.

“Posljednjom studijom revizije učinka je utvrđeno da mjere koje su nadležne institucije preduzimale s ciljem otklanjanja mogućih štetnih posljedica postojećeg Ugovora po budžet BiH nisu bile dovoljne i nisu dovele do otklanjanja rizika plaćanja oko 28 miliona KM iz budžeta. IDDEEA ne nudi rješenje okončanja Ugovora bez mogućih posljedica tj. bez rizika plaćanja neisporučenih Ličnih Karti istekom Ugovora, i o istom ne informiše ni
Ministarstvo Civilih Poslova ni Vijeće ministara BiH”, saopćeno je iz Ureda za reviziju institucija BiH.

A upravo je državno Ministarstvo civilnih poslova još 2016. pokrenulo analizu mogućih štetnih posljedica ugovora. No, ubrzo nakon toga nastupilo je zatišje. Bolje upućeni kažu da je amaterska greška počinjena u startu jer je Ugovorom definisana obaveza kupovine ukupnih ugovorenih količina. A to ne bi trebala biti praksa kod nepredvidivih nabavki. Stoga, iz Transparency Internationala poručuju da su moguće dvije opcije. Nesposobnost i nemar nadležnih ili, pak, sistemsko podržavanje i favoriziranje jednog ponuđača – Milbauera. Jer, podsjećaju, i sama nabavka je bila sporna.

“Mi smo imali istragu Tužilaštva vezanu za prvobitni slučaj što je preko 100 miliona dodijeljeno bez tendera, imali smo hapšenje bivšeg direktora ali nakon godina je obustavljen. I to je nešto što traje evo već deset godina, ne samo privilegovanje ove firme, već evo sada dolazimo u situaciju da će ona ostvariti i mnogo veću korist nego što je trebala i da će IDDEEAA ukoliko se ne riješi ovo pitanje morati izdvojiti veća sredstva nego što je zaista isporučeno ličnih karata”, istakla je Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala BiH.

A među spornim situacijama, našla se i ona sa vozačkim dozvolama koje su, za razliku od ličnih karti, potrošene prije vremena zbog čega je raspisan pregovarački postupak koji je, ističe, opet išao u prilog Milbaueru. Zbog toga su se iz Transparencyja obratili Agenciji za javne nabavke koja je slučaj dalje proslijedila Tužilaštvu BiH. No, odgovor do danas nemaju. S druge strane, iz IDDEEA-e se ograđuju od svih optužbi, tvrdeći da sve rade poštivajući slovo zakona, te naglašavaju da su nakon potpisivanja ugovora izbijeni svi pravni mehanizmi za izmjenu odredbi.

“Važeći ugovor je potpisan na deset godina nakon provedenog postupka nabavke a kojem je prethodio zaključak tadašnjeg saziva Vijeća ministara BiH kojim je omogućen pregovarački postupak nabavke s jednim ponuđačem. Agencija će preuzeti sve zakonom dopuštene mjere i radnje kako bi u saradnji sa postojećim dobavljačem potpuno neutralizirala rizik plaćanja preostalih, odnosno neiskorištenih količina obrazaca ličnih karata”, kazala je Branka Stojičić, stručni savjetnik u kabinetu direktora IDDEEA-e.

Negiraju i dio izvještaja u kojem se navodi da Agencija kasni s provođenjem nove nabavke. Kažu, građani su sigurni i neće doći do zastoja u izdavanju ličnih dokumenata.

“Ovaj postupak je u toku te agencija vjeruje da će isti biti uspješno okončan do kraja tekuće godine. Dakle, građani neće biti ugroženi”, dodaje Stojičić.

Dakle, jedni se pravdaju, drugi optužuju. A Tužilaštvo, za sada, šuti. A upravo bi pravosuđe, ukoliko ni sada nadležne institucije ne zavrnu rukave, trebalo biti na potezu i zaustaviti nagađanja i špekulacije.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti