23.07.2024.
HomeNovostiTuzlanski zdravstveni radnici najavili generalni štrajk jer im vlast nije povećala plate

Tuzlanski zdravstveni radnici najavili generalni štrajk jer im vlast nije povećala plate

Zaposleni u zdravstvu u Tuzlanskom kantonu za 19. septembar su najavili stupanje u generalni štrajk jer im nadležni od maja ove godine nisu odgovorili na zahtjev o povećanju plata, tačnije satnice u visini od skoro pola konvertibilne marke.

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Tuzlanskog kantona od 11. maja ove godine s nadležnima je pokušao postići odgovor u vezi sa izmjenom kolektivnog ugovora, a koja se odnosi na povećanje ranije umanjene satnice.

S obzirom na to da do danas odgovor nisu dobili, članovi ovog sindikata za 19. septembar su najavili stupanje u generalni štrajk u svim javnim zdravstvenim ustanovama. Prije toga, u periodu od 12. do 16. septembra svakodnevno će održavati polusatne štrajkove upozorenja, potvrđeno je za Klix.ba.

“Zbog svega što se dešavalo u protekla četiri mjeseca, bili smo primorani ući u proces pokretanja generalnog štrajka. Mi smo 11. maja ove godin uputili zahtjev za izmjene i dopune kolektivnog ugovora. Međutim, nismo dobili nikakav odgovor iz nadležnog ministarstva i Vlade TK, što su bili dužni”, kazao je za Klix.ba Zijad Latifović iz Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK.

Zahtjev zaposlenih u zdravstvu, a koji se ogleda samo u povećanju satnice koja je ranije snižena, prema riječima našeg sagovornika, uzrokovan je inflacijom na koju nije imuna ni Bosna i Hercegovina.

“Ranije smo pristali na smanjivanje satnice sa 2,61 na 2,51 marku, ali smo rekli da možemo raditi izmjene i dopune kolektivnog ugovora u slučaju dolaska do nekih poremećaja na tržištu te pozitivnog ili negativnog poslovanja. Inflacija, odnosno povećanje troškova života je pojelo sve nas, a sada tražimo da satnica sa 2,51 bude povećana na tri marke. S povećanjem naših plata bili bi dodatno napunjeni penzioni i fond za zdravstveno osiguranje”, navodi Latifović.

Naglasivši da su zdravstveni radnici u Tuzlanskom kantonu najmanje plaćeni u odnosu na ostale kolege u Federaciji BiH, Latifović ističe da su za povećanje satnice ispunjena dva uslova. Kako navodi, Zavod zdravstvenog osiguranja TK ima dovoljno novca u svom budžetu, dok je inflacija potvrđena u nadležnim institucijama.

“Skupština sindikata je 2. septembra donijela odluku da se krene u realizaciju generalnog štrajka 19. septembra, s tim da se od 12. do 16. septembra radi štrajk upozorenja u svim javnim zdravstvenim ustanovama u Tuzlanskom kantonu u trajanju od pola sata, od 10 do 10:30 sati u vrijeme naše pauze za doručak”, pojasnio je Latifović, istaknuvši da zaposleni u zdravstvu imaju osmosatno radno vrijeme, s tim da im se plaća sedam i po sati rada.

Iz Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK kažu da su svi rokovi za izmjene i dopune kolektivnog ugovora, shodno zakonskim rješenjima, istekle.

Međutim, nadležnima daju još jednu šansu, pružajući im ruku pomirenja, što bi na kraju dovelo do povećanja satnica, za koje je potrebno okvirno 12 miliona maraka.

S druge strane, iz resornog kantonalnog ministarstva su naveli da se u pregovore nije moglo ući, jer je u međuvremenu reprezentativnost dobio još jedan sindikat, zbog čega su se morale napraviti promjene u pregovaračkom procesu.

Kazali su i to da je od 2016. godine do danas samo za povećanje plata utrošeno 40 miliona KM, a pacijenti, kako tvrde, od toga nisu osjetili nikakve efekte.

A.K. / Klix.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti