Tuzlaci na ulicu više ne smiju izlaziti bez maske i rukavica

0
Devet osoba u Tuzlanskom kantonu trenutno je zaraženo koronavirusom, a riječ je njih osam iz Tuzle te jednoj iz Lukavca, piše Klix…

Zbog pogoršanja epidemiološke sitiacije, Krizni štab civilne zaštite TK izdao je naredbu građanima ovog kantona kojom im se zabranjuje kretanje na javnim površinama bez zaštitne opreme koja podrazumijeva nošenje maski i rukavica.

Ova naredba se također odnosi i na ulazak u prodajne objekte, a za provođenje mjere zaduženo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Prvi klaster zaraze koronavorusom utvrđen je u Medicinskom institutu Bayer u Tuzli u kojem kod medicinske sestre prvenstveno utvrđen virus SARS-CoV-2.

Nakon toga, izvršeno je testiranje još 36 osoba koje su bile u njenom bliskom kontaktu, a zaraza je potvrđena kod njih sedam.

Nulta osoba još uvijek nije evidentirana, a pod epidemiološkim nadzorom se nalazi okvirno 100 osoba koje su bile u bliskom kontaktu sa medicinskom sestrom.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona kazali su da se trenutno vrši testiranje 63 osobe, a u kućnoj izolaciji bi se dodatno moglo naći njih 300.