15.04.2024.
HomeNovostiTužilaštvo traži pritvor za Senaida Memića, pokrenuto njegovo razrješenje sa ambasadorske funkcije

Tužilaštvo traži pritvor za Senaida Memića, pokrenuto njegovo razrješenje sa ambasadorske funkcije

U Kantonalnom sudu Sarajevo u toku je ročište Senaidu Memiću, ambasadoru BiH u Maleziji i bivšem načelniku Općine Ilidža. Postupajuće tužiteljice su predložile određivanje jednomjesečnog pritvora Memiću zbog opasnosti da bi osumnjičeni za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja bio u mogućnosti bijega, utjecati na svjedoke, prikriti dokaze, ali i ponoviti krivično djelo.

Ranije danas član Predsjedništva BiH Denis Bećirović pokrenuo je aktivnosti za razrješenje Memića, a konačnu odluku će donijeti sa ostalim članovima Predsjedništva BiH.

Kako je kazala Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS-a, Memić se sumnjiči da je tokom mandata u općini Ilidža od 2013. do 2017. godine nezakonito izdao više dozvola o izgradnji objekata investitora Panamera Malak group te parking prostor Općine Ilidža koji je dat na korištenje ugostiteljskom objektu Brajlović.

 „Ja sam 30. jula 2015. godine podnio krivičnu prijavu sa dokazima protiv načelnika Općine Ilidža i duže od 5 godina je tužilaštvu na čijem čelu se tada nalazila Dalida Burzić držalo u ladici tu prijavu, da bi 2020. godine dobio obavijest zvaničnu iz Tužilaštva da se istraga neće provoditi. Ja sam, naravno, nakon tog rješenja uložio žalbu, prigovor Tužilaštvu, koje je prihvatilo taj prigovor, nastavilo sa istragom i, evo, skoro 8 godina nakon podnošenja te krivične prijave, Memić je krivično procesuiran“, istakao je Senad Pećanin, advokat Univerziteta SSST.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti