15.04.2024.
HomeNovostiKo prijeti Plenkoviću i zašto je interventna policija pred zgradom Vlade Hrvatske?

Ko prijeti Plenkoviću i zašto je interventna policija pred zgradom Vlade Hrvatske?

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je novinarima u Dubrovniku kako je 12. svibnja zaprimljena telefonska prijetnja njemu osobno i članovima hrvatske Vlade i da interventna policija osigurava zgradu Vlade na zagrebačkom Markovom trgu.

Ova prijetnja premijeru i Vladi vremenski koincidira sa izvještajem Sigurnosno-obavještajne službe (SOA) o sigurnosnoj situaciji u Hrvatskoj u prošloj godini koji je objavljen 12. svibnja.

“I sad je jedna prijetnja, trenutno je postrojba interventne policije ispred Vlade jer je jutros bila prijetnja tog tipa i meni i članovima Vlade”, kazao je Plenković u izjavi za medije u Dubrovniku.

“To se događa stalno i moramo raditi na suzbijanju takvih skupina i to tako da se angažiraju sve službe koje se time bave”, dodao je.

“Zato je”, kazao je premijer, “SOA i objavila ovo izvješće i da tome stanemo na kraj”.

“Hrvatska je demokratska zemlja, u kojoj se poštuje vladavina prava, institucije i ustavni poredak. I sigurno je da oni koji žele nasilnim putem rušiti vlast neće ostati neprimijećeni i da će država i njezine institucije djelovati. Djeluju cijelo vrijeme”, kazao je Plenković.

Detektirane prijetnje ‘pojedinaca sa ekstremističkim stavovima’

SOA navodi kako je “detektirala pokušaje pojedinaca s ekstremističkim i militantnim stavovima da paravojno organiziraju svoje sljedbenike, s namjerom provedbe vojne obuke i nabave naoružanja, a s krajnjim ciljem rušenja demokratskog ustavnog poretka”.

Plenković je u Dubrovniku kazao kako su “postojale dvije skupine koje su vrlo jasno identificirane, koje su povezivale jedan krug ljudi s ciljem nasilnog rušenja ustavnog poretka”.

On je podsjetio da je Danijel Bezuk pred tri godine došao do zgrade Vlade naoružan kalašnjikovom i započeo pucati, kojom prilikom je teško ranjen policajac Oskar Fiuri.

“Imali ste teroristički napad Bezuka prije sad već tri godine na Banske dvore, ne nužno da rani policajca Oskara Fiurija, nego da izvrši teroristički akt prema Vladi tj. prema predsjedniku vlade, prema meni. Tu nema nikakvih dilema”, dodao je hrvatski premijer.

Ocijenio je kako je “taj mladi čovjek to napravio zbog ozračja, okružja u kojem je odrastao”.

“Netko mu je dao oružje, netko ga je naučio pucati, netko je kod njega izazvao i onaj voljni moment koji je najbitniji. Imali smo sreći da nije uspio u svojoj nakani”, kazao je premijer.

Napad se dogodio 12. listopada 2020. godine. Dvadesetdvogodišnji mladić je potom u nedalekoj šumi počinio samoubojstvo, a Državno odvjetništvo njegovo je djelo kvalificiralo kao terorizam.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti