Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv Aleksandra Vučića zbog podstrekavanja na činjenje ratnih zločina (VIDEO)

0

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine otvorilo je predmet protiv Aleksandra Vučića, aktuelnog predsjednika Srbije, potvrđeno je za Politicki.ba iz više izvora.

Akt broj T20 O KTA 001948920 zaveden je i prikupljaju se saznanja.

Predmet je formiran po prijavi Sejfudina Tokića.

On je pred kraj prošle godine, kao predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, podnio Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv Vučića.

Tokić smatra da je Vučić, kao predsjednik Kluba poslanika Srpske radikalne stranje, tada najjače partije u Srbiji, u govoru u Skupštini Srbije 20. jula 1995. godine, izjavom: „Pa vi bombardujte, ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana. Pa da vidimo sme li tako međunarodna zajednica ili bilo ko drugi da udari na srpske položaje, može li se tako ponašati sa srpskim narodom“, podstrekivao na (daljnje) činjenje ratnih zločina.

Osim ove inkriminacije, u krivičnoj prijavi Tužilaštvu BiH, koju je sačinio advokat Nikica Gržić, navedeni su i drugi dokazi zbog čega se Vučić treba procesuirati.

“Odlučio sam se za ovaj čin, jer smatram da moramo zatvoriti jedno od najkrvavijih poglavlja čovječanstva od stranica najtežih ratnih zločinaca“, rekao je Tokić u oktobru prošle godine na pres-konferenciji gdje je objavio da je podnio prijavu.

Kao dodatni motiv on je naveo stalno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, što i Vučić čini, kako bi se zaštitio od krivičnog gonjenja.

“Za mir i stabilnost, prvenstveno u interesu srpskog, ali i svih naroda koji žive u ovoj regiji, važno je da ova prijava dobije adekvatan epilog u pravosuđu“, istaknuo je tad Tokić.

Prema informacijama portala Politicki.ba, Tokićev pravni tim insistira i da Tužilaštvo BiH ispita šta je na početku agresije na Bosnu i Hercegovinu Vučić tačno radio na Jevrejskom groblju.

O tome je posebno detaljno u javnosti govorio njegov tadašnji šef, a aktuelni ideološki guru – Vojislav Šešelj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here