Tužba protiv Sadika Ahmetovića, inspekcija ne provodi nadzor, zahtjev Vladi TK da povuče Odluku o spornom imenovanju

0

Vlada Tuzlanskog kantona pozvala je inspekciju da provjeri imenovanje Sadika Ahmetovića na mjesto direktora Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli. U saopćenju koje su izdali navode kako će, ukoliko inspekcija pronađe neke nepravilnosti u ovom imenovanju, postupiti u skladu sa njihovim nalazom.

Ali inspekcija koju Vlada poziva na reakciju uopće nije nadležna u ovom slučaju.

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Žurnalu su potvrdili kako nisu niti namjeravaju provesti bilo kakav inspekcijski nadzor u ovom slučaju. Imenovanje Sadika Ahmetovića obavljeno je na osnovu Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjma FBiH, kojim nije predviđeno da inspekcija obavlja nadzor imenovanja, obrazlažu.

Tako saopćenje Vlade ostaje na nivou formalne reakcije koja neće proizvesti nikakvo djelovanje.

Tužba protiv Ahmetovića

Na izbor Ahmetovića reagovala su udruženja za zaštitu prava djeteta.
Podsjetivši javnost kako je ovu ustanovu prije nekoliko godina potresla strašna afera seksualnog zlostavljanja štićenice, te osuđujuće presude za četiri uposlenice ove ustanove, pozvali su na preispitivanje imenovanja. Posebno, navode, u kontekstu činjenice da je Sadik Ahmetović za vrijeme dok je bio ministar sigurnosti BiH, bio upleten u skandal o navodnoj seksualnoj zloupotrebi maloljetnice u Srebrenici:

– Smatramo da na mjestu direktora ove i sličnih ustanova, koje brinu o najranjivijoj kategoriji djece, moraju biti osobe koje svojim znanjem i iskustvom u radu sa djecom, i, nadasve, moralnim karakteristikama, bez ijedne mrlje na profesionalnom ili privatnom planu, zaslužuju ovu veoma društveno odgovornu funkciju.

Stoga zahtijevamo od Vlade Tuzlanskog kantona da odmah povuče odluku o imenovanju novog direktora JU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ u Tuzli, te da na ovu poziciju imenuje kompetentnu, a ne politički podobnu osobu, koja u široj javnosti, a posebno kod djece, uživa ugled i uliva povjerenje, a što trenutno nije slučaj.

U medijskim istupima Sadik Ahmetović pokušao je relativizirati značaj ovog pisma, navodeći da je većinu potpisnika okupilo Udruženje Lara iz Bijeljine. To je ista NVO koja je, tvrdi Ahmetović, “montirala” slučaj zlostavljanja maloljetnice iz Srebrenice. Bili su i na spisku pomagača skrivanja ratnog zločinca Radovana Karadžića i pod međunarodnom su opservacijom sigurnosnih agencija, poručuje Ahmetović.
Zbog ovih tvrdnji, kaže za Žurnal direktorica Fondacije Lara Radmila Žigić, odlučili su pokrenuti tužbu protiv Ahmetovića za klevetu:
– On ima pravo na lično mišljenje o tome da li se trebao ili ne kandidovati na ovu poziciju. Ali ostale tvrdnje o uključenosti za krivično djelo su kleveta i zbog toga pripremamo tužbu.
Iako Ahmetović protest NVO-a svodi na Udruženje Lara, ovo pismo do sada je potpisalo čak 48 organizacija. Osim domaćih, i neke internacionalne organizacije koje djeluju u BiH.

Iz banke u ministarstvo

Samo nekoliko dana nakon ovog imenovanja, BiH dobija i ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.
Po političkom angažmanu novi ministar Miloš Lučić i novi direktor Sadik Ahmetović ne mogu porediti (Ahmetovićevo isustvo u politici traje već decenijama), ali zajedničko im je da su imenovani na pozicije bez prethodnog angažmana na polju ljudskih prava, uključujući i brigu o djeci i ugroženim kategorijama.

Miloš Lučić je ekonomista. Iako se u prvi plan gura, pa skoro anegdotski, da se Lučić dugo školovao i studirao, još je poraznija činjenica da novi ministar za ljudska prava nema ama baš nikakvog dodira sa ljudskim pravima i nema nikakve reference u ovoj oblasti.

Novog ministra za ljudska prava, DNS-ovog kandidata, podržali su zastupnici SDA (izuzev Denisa Zvizdića), SNSD-a, HDZ-a, SBB-a, Ujedinjene Srpske, SP-a i DNS-a.

Sadika Ahmetovića na poziciju direktora imenovao je Upravni odbor, od kojih je najmenje troje bilo na kandidatskim listama različitih stranaka ili su članovi.

Predsjednik UO Salih Omerović bio je predsjednik općinskog odbora SDA.
Ersija Aščerić-Mujezinović bila je nositeljica liste BPS Sefer Halilović za Gradsko vijeće Tuzle.
Nihada Škrebo bila je kandidatkinja SBB-a.

Afera Pazarić, iako nije bila tako davno, skoro je zaboravljena. I bivši direktor Jasmin Ćerimagić i skandalozne zlopotrebe. Na činjenicu da je na njegovo mjesto imenovan a kasnije i razriješen, Redžep Salić, osuđen za nasilje u porodici, nije bilo posebnih reakcija.

Pazarić, Ministarstvo za ljudska prava BiH, Dom u Tuzli… poražavajuća je činjenica da pozicije ovih važnih institucija služe za uhljebljavanje podobnih kadrova.

Piše: Branka Mrkić Radević, Zurnal.info