13.07.2024.
HomeNovostiTurska više neće zaustavljati izbjeglice: Migranti su već krenuli ka Evropi

Turska više neće zaustavljati izbjeglice: Migranti su već krenuli ka Evropi

Turska je odlučila da više ne zaustavlja izbeglice iz Sirije koji kopnom i morem pokušavaju stići u Evropu, izjavio je jedan turski zvaničnik, prenosi Reuters.

Zvaničnik je to rekao očekujući masovni pokret izbjeglica iz sirijske pokrajine Idlib gdje se nalazi milion raseljenih ljudi.

– Turska policija, obalska straža i graničari dobili su naredbu da se drže po strani, rekao je on za Reuters.

Lokalni sirijski guverner objavio je nešto ranije da je u napadu na tursku vojsku u Idlibu ubijeno 29 vojnika.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je, međutim, da su poginula 34 vojnika.

Turski predsjednik Rejep Tayyip Erdogan je sazvao vanredno zasjedanje savjeta bezbjednosti u Ankari na kojem su bili ministar odbrane i šefovi tajnih službi. Prema turskim medijima, razgovaralo se o stanju Idlibu, prenosi B92.

Turska je poslala hiljade vojnika u tu graničnu sirijsku provinciju kako bi podržala pobunjenike protiv ofanzive predsjednika Bashara al-Asada.

Gotovo milion Sirijaca prebjeglo je u posljednja tri mjeseca, u najvećem egzodusu od početka rata.

Prema sirijskoj Opservatoriji, vladine snage su uz pomoć ruske vojske zauzele u posljednja tri dana oko 60 posto područja u južnom Idlibu i u susjednoj pokrajini Hami.

Oko 300 migranta krenulo iz Turske ka Evropi

Grupa od oko 300 migranta krenula je iz sjeverozapadne Turske prema grčkoj granici, nakon što je jedan turski zvaničnik rekao da ta zemlja više ne zaustavlja izbjeglice iz Sirije koji kopnom i morem pokušavaju da stignu u Evropu.

Reuters prenosi navode turske agencije Demiroren da se u grupi migranata nalaze i žene i djeca, te da su krenuli prema granici u turskoj provinciji Edirn oko ponoći.

Među migrantima ima Sirijaca, Iračana i Iranaca.

Reuters navodi da nema nezavisnu potvrdu ko su ljudi u grupi i kuda su krenuli.

Već ranije je visoki turski zvaničnik rekao da je Ankara odlučila da pusti izbjeglice iz Sirije da krenu ka Evropi.

– Turska više neće zadržavati sirijske izbjeglice da stignu do Evrope kopnom ili morem, naveo je taj zvaničnik.

Nekoliko miliona sirijskih izbjeglica nalazi se u kampovima u Turskoj.

Inače, turski predsjednik Rejep Tayyip Erdogan održao je sinoć hitan sastanak bezbjednosnih službi, nakon što su turski vojnici stradali u vazdušnim napadima snaga Bashara al Asada.

Ankara pruža podršku opoziciji

Najmanje 34 turska vojnika su poginula u vazdušnim udarima u sirijskoj provinciji Idlib, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Turska je poslala hiljade vojnika i teškog naoružanja u Idlib na sjeverozapadu Sirije kako bi pružila podršku pobunjenicima koji nastoje da zaustave ofanzivu sirijske vlade i ruskih snaga sa ciljem da povrate ovu teritoriju, podsjeća Rojters.

AP je sinoć javio da su sirijski opozicioni borci, uz podršku Turske, ponovo zauzeli strateški važan grad na sjeverozapadu Sirije, Sarakeb.

Na taj način su uspjeli da presjeku ključni autoput M5 koji povezuje grad Alep na sjeveru s prestonicom Damaskom, samo nekoliko dana pošto ga je sirijska vlada otvorila, prvi put od 2012.

Inače, Turska i Rusija podržavaju suprotstavljene strane u sirijskom ratu, pri čemu Ankara pruža podršku opoziciji, a Moskva predsjedniku Asadu, podsjetio je AP.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti