Kompanija Jareda Kushnera, zeta bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, dobit će u zakup prostor bombardovanog Generalštaba u Beogradu, na 99 godina, bez naknade. Na tom mjestu izgradit će luksuzni hotelski i apartmanski kompleks, kao i spomen obilježje i muzej, piše New York Times, čiji sagovornici iznose sumnju da je riječ o koruptivnom poslu.

Nije nikada nepobitno dokazano da je Nikola Dobrović htio da ovom idejom ovekovječi proboj partizana kroz obruč na Sutjesci, ali jeste izvesno da Vlada Srbije ima namjeru da ovo kulturno dobro pokloni američkom investitoru i to ne bilo kome, već najpoznatijem zetu na svijetu, Jaredu Kushneru, koji je na X-u obijelodanio svoje planove za investicije u Albaniji i Srbiji.

„Ja sam umro od smijeha. Čitao sam u nekim novinama kako sam ja u stvari to iskoristio za politički uticaj na Trumpa, pa sam ja sad korumpirao Ameriku i ili nekoga u Americi. Ja sam čudo. Nevjerovatno šta sam sve u stanju da uradim“, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Novine u kojima je čitao o korumpiranju potencijalno predsjedničke porodice nisu bilo koje, već New York Times, koji piše da bi Jareda Kushnerov projekat u Srbiji, vrijedan 500 miliona dolara, predstavljao sukob interesa, ukoliko bi Trump na izborima u novembru ponovo bio izabran za predsjednika SAD-a. Na korupciju je prvi ukazao narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta, koji tvrdi da su “dil” dogovorili bivši Trumpov izaslanik i, kako kaže računovođa Aleksandra Vučića.

N1

„Molim reditelja za krupni plan, da građani Srbije vide, Richarde Grenell i Siniša Mali su dogovovorili da poklonite Generalštab i da na tom mjestu gdje su ginuli ljudi, na mjestu koje je kulturno dobro, sagradite luksuzan hotel“, rekao je poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta.

Srbijanski predsjednik potvrđuje riječi Aleksandra Jovanovića Ćute, da je u ime Srbije pregovarao Siniša Mali.

„Ali, ja znam da kad on nešto vodi, to vodi sigurno, pametno, ozbiljno i odgovorno“, kaže Vučić.

Nije, međitim, propustio priliku Vučić da na napadne Aleksandra Jovanovića Ćutu da je tobože svaki dan u Beogradu na vodi, protiv koga je, uz neizbježnu dozu cinizma i pominjanje restorana Savanova.

„Rekli su evo kafanu za sebe napravio. Pa nisam za sebe nego za Ćutu. Ja sam znao da će Ćuta tu da dolazi svaki dan na po čašicu i to“, kaže Vučić.

Aleksandar Jovanović, pak, poziva građane da spriječe poklanjanje Generalštaba, a član stranke Srbija centar i bivši oficir Petar Bošković ukazuje da osim korupcije, investicija Trumpovog zeta može biti spoljopolitički problem.

„Ovo je jedan od njegovih promašenih poteza, kao i prošli put kada je riječ bilo o firmi koja je u vezi sa Trumpom. Ponovo igraju na kartu Trumpa“, smatra Bošković.

Clinton, Vučić i Duraković (N1)

Bošković podsjeća da je 2016. Vučić igrao na kartu Clinton fondacije, a da je Hillary Clinton izgubila izbore – upravo od Trumpa, pa bi mogao da se desi – dvostruki promašaj.

TV prilog: Petar Gajić / N1