Trump traži obeštećenje za Ameriku od 10 biliona dolara: “Kina mora platiti odštetu, virus je došao iz kineskog laboratorija!”

0

Bivši američki predsjednik Donald Trump zahtijeva od Kine isplatu deset biliona dolara (10 hiljada milijardi dolara, op. a.) zbog uloge u pandemiji koronavirusa i poziva imunologa, dr. Anthonyja Faucija da objasni tačno koliko je informacija znao o poslu koji se obavljao u Wuhanovom Institutu za virologiju.

Trump je u svojoj izjavi ismijao svog savjetnika za pandemiju tvrdeći da je spasio stotine hiljada života odupiranjem Faucijevim smjernicama o svemu, od zatvaranja granica, razvoja vakcina i nošenja maski.

“Sad će svi, pa i takozvani neprijatelji, početi govoriti da je predsjednik Trump bio u pravu oko kineskog virusa, koji je došao iz vuhanskog laboratorija”, dodao je.

“Korespondencija između Faucija i Kine sama za sebe govori preglasno da bi to iko ignorirao. Kina bi trebala platiti 10 biliona dolara  Americi i svijetu za smrti i destrukcije koje su prouzročili”, istaknuo je govoreći o više od 3.000 stranica privatnih Fauchijevih emailova u periodu od januara do juna 2020. godine koje su dobili “Washington Post”, CNN i “BuzzFeed News”.

Republikanci tvrde kako mailovi dokazuju da je Fauci znao da laboratorij u Wuhanu vrši eksperimente s genetski modificiranim koronavirusima.

Pokazuju, također, kako je bio upozoren na mogućnost “bježanja” virusa iz laboratorija, dok je on sve vrijeme javno insistirao da je pandemija izbila prirodnim putem, prijenosom sa životinje na čovjeka.

Doktorica Li-Meng Yan, koja je bila među prvim ljudima koji su govorili o teoriji o virusu koji je pobjegao iz laboratorija, kazala je nakon objavljenih Faucijevih mailova kako je Covid-19 neograničeno biooružje i kako su kineska vlada i određene strane organizacije, kao i neki naučnici, sve zataškavali.

U intervjuu koji je za “Newsmax” dala u srijedu navečer, Yan je kazala kako je Fauci znao za kineska istraživanja i prije pandemije. Posebno se osvrnula na mail od 1. februara 2020.

Doktor Hugh Auchincloss poslao je mail Fauciju u kojem piše kako su izvođeni eksperimenti, ali kako je od tada sve pregledano i odobreno od Nacionalnog instituta za zdravstvo (NIH).

Navode dr. Yan ozbiljno su dosad proučavali vodeći naučnici te su ih kritizirali govoreći da su duboko manjkavi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here