23.06.2024.
HomeNovostiBosanski franjevac fra Petar Matanović poučava pravoslavne popove: "Crkva se ne smije...

Bosanski franjevac fra Petar Matanović poučava pravoslavne popove: “Crkva se ne smije graditi protiv nekoga”

Drago mi je da je došla pravda. Pravda jeste spora, ali postoji izreka, da je ipak ona dostiživa, ako ne na ovome, onda na onome svijetu, ali i na ovome ona nađe svoj prostor da se uspostavi, rekao je u razgovoru za Anadoliju fra Petar Matanović, nekadašnji gvardijan Franjevačkog samostana svetog Petra i Pavla u Tuzli, a sadašnji župni vikar Župe Rođenja blažene Djevice Marije u naselju Ulice, pored Brčkog povodom uklanjanja nelegalno izgrađene crkve iz dvorišta nane Fate Orlović.

Pobjeda pravde

– Dijelim radost u pobjedi pravde. Žao mi je da je crkva bila uopće predmet takvog sporenja. Radi se o rušenju crkve, a ispade da mi bude drago, ali eto jeste. Paradoks je to. Rušenje svakog vjerskog objekta je samo po sebi neprihvatljivo. Ali, ovdje je nešto drugo. Viša je pravda od svake crkve. Treba pravdu ipak poštovati – poručio je fra Petar Matanović.

Rekao je da oni koji su napravili crkvu u dvorištu nane Fate Orlović, oni su to učinili iz sasvim drugih motiva, a ne onim pravim što su trebali biti motivi.

Simbol mira i pomirenja

– Ako je nekome bilo do crkve, naravno da je trebao naći načina kako ovdje ili ondje sagraditi crkvu, ali da ne bude to ni protiv koga. Crkva se ne gradi, odnosno niti jedan vjerski objekat ne smije se graditi protiv nekoga, nego za ljude, za vjernike, za prijatelje. Vjerski objekti moraju biti simboli mira i pomirenja i na neki način poziva molitvi, da se molimo. Taj objekat nije nikada tome služio. Ja sam ga tako doživio i prvi puta kada sam ga vidio.

To iako sam uz sebe imao tumača koji mi je to pokušao protumačiti, kako je to nekada bila srpska zemlja. To je govorio jedan tako visokonominirani dužnosnik, kao što je vladika. Sam sam se čudio što govori. Nisam sam sebi vjerovao. Da pravo kažem, obuzelo me je nešto čudesno u sebi. Bilo me je stid. Vozi me u svom automobilu, a o tome mi pričao kao nekoj pobjedi, kao nekakvom trijumfu. U tom smislu sam to doživio vrlo crno u ono doba – rekao je fra Petar Matanović.

Anadolija

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti