23.02.2024.
HomeSvijetTri američka vojnika poginula u napadu dronom u Jordanu: Još najmanje 25...

Tri američka vojnika poginula u napadu dronom u Jordanu: Još najmanje 25 povrijeđeno

Napadom dronom tokom noći na malu američku bazu u Jordanu poginula su tri vojnika, a još više od dvadeset je povrijeđeno, rekli su američki zvaničnici za CNN.

Ovo je bio prvi put da su američke trupe ubijene od početka rata u Gazi.

Ubistvo trojice Amerikanaca u blizini granice sa Sirijom predstavlja značajnu eskalaciju situacije na Bliskom istoku.

Centralna komanda SAD potvrdila je u saopćenju u nedjelju da su tri vojnika poginula, a 25 povrijeđeno u jednosmjernom napadu dronom.

Od petka je bilo više od 158 napada na američke i koalicione snage u Iraku i Siriji, iako su zvaničnici opisali stalnu salvu dronova, raketa i projektila kao neuspješne jer često nisu izazvali ozbiljne povrede ili štetu na infrastrukturi.

O smrtonosnom napadu na američke vojnike u Jordanu odmah se oglasio i predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) kazavši da su napad izvele “radikalne militantne skupine koje podržava Iran”.

– Iako još uvijek prikupljamo činjenice o ovom napadu, znamo da su ga izvele radikalne militantne skupine koje podržava Iran i djeluju u Siriji i Iraku – rekao je Bajden, pa dodao:

– Džil ( Jill, prva dama SAD-a, op.a.) i ja se pridružujemo porodicama i prijateljima naših poginulih – i Amerikancima diljem zemlje – u žalosti zbog gubitka ovih ratnika u ovom bijednom i potpuno nepravednom napadu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti