30.04.2024.
HomeSportFrancuska je novi evropski prvak u rukometu

Francuska je novi evropski prvak u rukometu

Odigran je i finalni susret Evropskog prvenstva u rukometu koje je donijelo pravu rukometnu poslasticu i duel Danske koja je aktuelni svjetski prvak i Francuske aktuelnog olimpijskog prvaka. Finale je igrano u Lanxess Areni u Kolnu, a novi evropski prvaci postali su Francuzi nakon sjajne završnice rezultatom 33:31

Nakon polufinalnih mečeva u kojima su Francuzi izbacili Švedsku koja je osvojila treće mjesto na ovom prvenstvu, a Danska bila bolja od domaćina Njemačke, znalo se da ćemo dobiti novog evropskog prvaka.

Prvih petnaestak minuta donio je sjajan meč u kojem se najviše istakao golman Danske, Emila Nielsena koji je u prvoj polovini poluvremena skupio sjajnih šest odbrana i omogućio seriju Dancima od 5:0 kojom su došli u prednost od +3 što je u tom momentu bila najveća prednost jednog od rivala. Nakon te sjajne serije Danci su imali ‘pauzu’ od sedam minuta bez gola što su Francuzi iskoristili i u zadnjih pet minuta ušli sa prednošću od jednog gola. No do kraja poluvremena Danci su uspjeli nadoknaditi taj zaostatak i na kraju sjajnog prvog poluvremena otišlo se pri rezultatu 14:14.

Otvaranje drugog poluvremena donosio seriju od 3:0 za Dansku reprezentaciju no to aktuelni olimpijski prva uspijeva nadoknaditi i u zadnjih deset minuta finala Evropskog prvenstva se ušlo pri rezultatu 22:23.

U zadnjoj minuti Danci ne koriste igrača više i Francuzi golom Ludovica Fabregasa trideset sekundi do kraja dolaze do rezultata 27:27 koji je ovaj meč odveo u produžetke.

Prvi produžetak su rukometni velemajstori obje selekcije odigrali neriješeno, a u sedmoj minuti produžetaka Francuzi prvim golovima Dike Mema dolazi do prednosti od dva gola.

Mikel Hansen je golom minut do kraja uzbudljivog i neizvjesnog produžetka ušao u historiju evropskih prvenstva kao najbolji strijelac na evropskim prvenstvima ikada, a ujedno je Hansen bio najbolji strijelac finala sa devet postignutih golova.

Francuzi na kraju sa dva gola prednosti slave titulu prvaka Evrope.

Za igrača utakmice izabran je golman Danske Emil Nielsen čijih 15 odbrana nije bilo dovoljno za pobjedu.

Evropsko prvenstvo, finale
Francuska – Danska 33:31

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti