19.05.2024.
HomeNovostiTrgovina u Predsjedništvu BiH: Tegeltija ide u fotelju državnog premijera, BiH ide...

Trgovina u Predsjedništvu BiH: Tegeltija ide u fotelju državnog premijera, BiH ide u NATO

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je, nakon današnje posebne sjednice Predsjedništva BiH da će Briselu biti poslan dokument Program reformi BiH, te da je Zoran Tegeltija, nekadašnji ministar finansija Republike Srpske (RS) i član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), izabran za kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Program reformi će u sjedište NATO-a u Brisel biti upućen u roku od jednog dana nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara Vijeća ministara BiH.

“Radili smo dva mjeseca ovdje i došli do dokumenta koji znači nastavak našeg odnosa da NATO-om. Dokument podržava NATO”, rekao je Džaferović novinarima.

On je naveo kako “nema pobjednika, niti pobijeđenog zbog ove odluke”, a na novinarsko pitanje – ko je popustio u pregovorima o formiranju vlasti u BiH, te da li su pritisak izvršili ambasadori stranih zemalja koji su se jutros (19. novembar) susreli sa članovi Predsjedništva BiH – odgovorio je:

“Pobjednici su svi narodi i građani BiH.”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić za Radio Sarajevo izjavio je da je, u osnovi, uz dogovor u vezi s imenovanjem mandatara za sastav Vijeća ministara BiH dogovoren nastavak NATO puta Bosne i Hercegovine, te je za Program reformi koji je usvojen na sjednici kazao:

“Zovite ga kako god hoćete, NATO ga prohvata bez obzira na ime.”

Bosna i Hercegovina je bez vlasti na državnom i federalnom nivou godinu dana, jer lideri stranaka, nakon izbora, nisu mogli postići dogovor.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti