19.05.2024.
HomeSvijetTramp zabranio Evropljanima ulazak u SAD zbog koronavirusa

Tramp zabranio Evropljanima ulazak u SAD zbog koronavirusa

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) objavio je da zbog situacije s koronavirusom uvodi zabranu svih putovanja iz Evrope u SAD na narednih 30 dana. Odluka predsjednika SAD stupa na snagu u subotu.

– S obzirom na to da Evropska unija nije provela iste mjere predostrožnosti koje smo poduzeli mi u SAD, imamo niz žarišta koronavirusa u Americi. Stoga sam odlučio povući nekoliko teških, ali nužnih poteza. Suspendirat ćemo sva putovanja sljedećih 30 dana iz cijele Evrope – rekao je Tramp u obraćanju naciji.

– Odluka na snagu stupa u petak u ponoć, a podložna je promjenama ovisno o promjeni uvjeta. Iznimke će biti samo za američke državljane koji će morati proći kroz odgovarajućiskrining po dolasku na američko tlo – dodao je Trump.

On je naveo da se ova odluka ne odnosi na Ujedinjeno Kraljevstvo.

Obraćajući se iz Ovalnog ureda, američki predsjednik je istakao kako prati situaciju u Kini i Južnoj Koreji, u kojima epidemija, kako se čini, jenjava, te naveo kako će razmotriti ublažavanje restrikcija na putovanja prema tim državama.

Kako bi ublažio posljedice na ekonomiju, najavio je brojne porezne olakšice i druge mjere.

Pronalazak vakcine

Tramp je u svom obraćanju naciji kazao i kako su stručnjaci blizu pronalasku vakcine protiv opasnog virusa kojeg je Svjetskazdravstvena organizacija proglasila pandemijom.

– Najveći rizik je za stariju populaciju, za ljude koji već boluju od nečega, oni moraju biti na velikom oprezu. Pozivam starije američke državljane da izbjegavaju putovanja koja nisu nužna te da ne idu na velike javne skupove – rekao je Tramp.

Amerikanci na prvom mjestu

Predsjednik SAD je pozvao američke državljane da posebnu pažnju posvete higijeni, da redovno peru ruke i slijede upute stručnjaka, navodeći kako je svijet u kritičnom trenutku bitke s koronavirusom,

– Neću oklijevati u donošenju odluka koje spašavaju živote Amerikanaca, uvijek ću dobrobit SAD stavljati na prvo mjesto – zaključio je Tramp

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti