Tragom Karadžića i Mladića: Zbog ratnog zločina u Banja Luci optuženo 15 osoba

0

Tužilaštvo BiH optužilo je 15 osoba zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, počinjenih u Vojno-istražnom zatvoru u Banjaluci zvani Mali logor od 1992. do 1995. godine.

Optuženi su: Rajko Drljača (72), Milić Bućan (71), Goran Jorgić (53), Goran Bojić (54), Svetislav Cvijetić (48), Uroš Grab (58), Aleksandar Janković (51), Igor Kljakić (55), Milenko Letić (51), Borislav Milaković (55), Draško Radusinović (59), Gojko Soldat (71), Mile Vučković (58), Goran Savić (48) i  Duško Drljača (54).

“Optuženi su imali svojstva upravnika, zamjenika upravnika i stražara u navedenom objektu, a počinjeni zločini odnose se na nezakonita zatvaranja, premlaćivanja, držanje u nečovječnim uslovima, zlostavljanja, seksualna zlostavljanja i druga nečovječna djela, koja su počinjena nad više desetina žrtava, civila i ratnih zarobljenika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, među kojima je bilo i žena i starijih osoba, a premlaćivanja su dovela i do smrtnih posljedica”, navode iz Tužilaštva BiH.

Dodaju da će, optužnicu koja je upućena na potvrđivanje Sudu BiH, dokazivati iskazima velikog broja svjedoka, među kojima i žrtava koje su bile zatvorene u ovom objektu, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

“Optuženi se terete za krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika”, zaključuju u Tužilaštvu BiH.