01.03.2024.
HomeSvijetThe New York Times: Skandalozni snimci izraelskih vojnika kako slave uništavanje škola...

The New York Times: Skandalozni snimci izraelskih vojnika kako slave uništavanje škola i domova u Gazi

Mnogi videosnimci koje su izraelski okupatorski vojnici objavili na svojim nalozima na društvenim mrežama pokazuju kako se ponose uništavanjem imovine Palestinaca i ismijavaju s njima u Pojasu Gaze.

Američke novine The New York Times pišu o uvidu u stotine objavljenih videozapisa vojnika u Pojasu Gaze i onoga što rade s palestinskom imovinom bez imalo straha i prikrivanja.

Prema pisanju novina, iz videozapisa objavljenih na društvenim mrežama vidi se kako izraelski vojnici uništavaju „ono što izgleda kao civilna imovina“ i sve to snimaju.

„Prestao sam brojati kvartove koje sam izbrisao“

Na jednom snimku se vidi kako izraelski vojnik podiže palac prema kameri dok vozi buldožer ulicom u Beit Lahiyi na sjeveru Gaze, gurajući uništeni automobil prema polusrušenoj zgradi. „Prestao sam brojati kvartove koje sam izbrisao“, rekao je vojnik u komentaru videosnimka koji je objavio na svom nalogu na TikToku uz tonove vojne himne.

The New York Times navodi da su vojnici od početka izraelske kopnene operacije u oktobru dijelili videosnimke na društvenim mrežama, pokazujući dio onoga što rade na terenu u Gazi. Na videosnimcima se može vidjeti kako izraelski vojnici uništavaju prodavnice i učionice u školama, vrijeđaju Palestince, pozivaju na izgradnju izraelskih naselja u Pojasu Gaze, što je „ideja koju promovišu neki ekstremno desničarski izraelski političari“.

Agresija na Pojas Gaze prouzrokovala je više od 27.000 mrtvih i 66.000 ranjenih.

IZVOR: AGENCIJE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti